L’hora d’Europa: la Comissió Europea presenta el seu pla de recuperació econòmica i el nou pressupost a llarg termini

By Esguard de Dona - dijous, de maig 28, 2020


Brussel·les, 27 de maig del 2020
La Comissió Europea ha presentat avui la seva proposta de pla de recuperació econòmica. Per garantir que la recuperació econòmica sigui sostenible, inclusiva i justa per a tots els estats membres, la Comissió Europea proposa de crear un nou instrument de recuperació econòmica anomenat «la UE de la propera generació», que s’integrarà en un pressupost europeu a llarg termini potent, modern i renovat. La Comissió també ha fet conèixer avui el seu programa de treball actualitzat per al 2020, que donarà prioritat a les mesures necessàries per impulsar la recuperació econòmica i la resiliència d’Europa.
El coronavirus ha trasbalsat Europa i el món sencer posant a prova els sistemes sanitaris i de benestar social, les nostres societats, les nostres economies i la manera de viure i treballar plegats. Per protegir vides i mitjans de subsistència, restaurar el mercat únic i engegar una recuperació econòmica duradora i pròspera, la Comissió Europea proposa d’aprofitar tot el potencial del pressupost de la UE. Els 750 000 milions d’euros del nou instrument anomenat «la UE de la propera generació» i els reforços concrets del pressupost europeu a llarg termini per al període 2021-2027 situaran la capacitat financera total del pressupost de la UE en 1,85 bilions d’euros.
«El pla de recuperació econòmica farà que l’enorme repte a què hem de fer front sigui una oportunitat no només econòmica, sinó també d’inversió en el nostre futur: el pacte verd i la digitalització europeus impulsaran l’ocupació i el creixement, la resiliència de les nostres societats i la salut del nostre medi ambient. És l’hora d’Europa. La nostra voluntat d’actuar ha de respondre als reptes a què tots hem de fer front. Amb el nou instrument anomenat «la UE de la propera generació» hi donarem una resposta ambiciosa», ha declarat avui la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
«El nostre pressupost comú és la base del pla de recuperació econòmica d’Europa. La capacitat d’intervenció addicional del nou instrument anomenat «la UE de la propera generació» i el marc financer pluriennal reforçat ens donaran prou capacitat solidària per donar suport als estats membres i a tota l’economia. Si ens mantenim units, Europa serà més competitiva, més resilient i més sobirana», ha declarat avui també el comissari de Pressupost de la UE, Johannes Hahn.
«La recuperació econòmica necessitarà una direcció política forta. El programa de treball actualitzat, que reflecteix la nova realitat, demostra que concentrarem totes les nostres actuacions en la superació de la crisi i en l’impuls de la nostra economia per posar fermament la Unió Europea en la via d’una recuperació econòmica resilient, sostenible i justa que ens ajudi a sortir-ne més forts», ha declarat avui també el vicepresident europeu de Relacions Interinstitucionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič.
invertir per a la propera generació
El pressupost de la UE complementa els esforços nacionals i es troba en una situació privilegiada per aconseguir una­ recuperació econòmica justa i restaurar i fer revifar el mercat únic. Tot plegat ens ha de garantir unes condicions de competència justes i ha de donar suport a les inversions més urgents, especialment, a les transicions ecològiques i digitals, que són la clau de la prosperitat i resiliència futures d’Europa.
El nou instrument anomenat «la UE de la propera generació» recaptarà diners suspenent temporalment el sostre del 2 % de recursos propis de la renda nacional bruta de la UE. Això permetrà que la Comissió pugui fer servir la seva qualificació creditícia per manllevar 750 000 milions d’euros en els mercats financers. Aquest finançament addicional es canalitzarà a través de programes de la UE i es reemborsarà durant un llarg període de temps mitjançant els futurs pressupostos de la UE, no abans del 2028 ni després del 2058. Perquè aquest esforç sigui just i compartit, la Comissió proposa una sèrie de nous recursos propis. A més, per tal de disposar de fons tan aviat com sigui possible i poder respondre a les necessitats més apressants, la Comissió proposa de modificar l’actual marc financer pluriennal del període 2014­-2020 i posar a disposició 11 500 bilions d’euros més ja aquest mateix any 2020.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios