Orientacions de la UE perquè les aplicacions mòbils de seguiment dels contactes personals siguin eficaces a l’hora d’aixecar gradualment les mesures de confinament


Brussel·les, 16 d’abril de 2020
Els estats membres de la UE, amb el suport de la Comissió Europea, han aprovat avui una capsa d’eines o recomanacions de la UE (1) perquè es pugui fer un ús correcte de les aplicacions mòbils que permeten fer un seguiment dels contactes personals i enviar avisos arran de la pandèmia del coronavirus.
«Les aplicacions que permeten fer un seguiment dels contactes de la gent per limitar la propagació del coronavirus poden ser útils especialment a l’hora d’aixecar el confinament en els estats membres. Ara bé, perquè es puguin fer servir aquestes aplicacions i puguin ser realment útils, cal que respectin totes les garanties de privacitat. Tot i que hem de ser innovadors i fer el millor ús possible de la tecnologia a l’hora de lluitar contra la pandèmia, no hem de renunciar pas als nostres valors ni a la nostra privacitat», ha declarat avui el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton, a propòsit d’aquesta capsa d’eines o recomanacions.
«Les eines digitals seran crucials per protegir els nostres ciutadans a mesura que anem aixecant gradualment les mesures de confinament. Hi ha aplicacions mòbils que ens poden avisar dels riscos d’infecció i ajudar les autoritats sanitàries a fer un seguiment dels contactes de la gent. Això és imprescindible per trencar la cadena de contagis. Ara bé, caldrà ser diligents, creatius i flexibles a l’hora de recuperar les característiques de les nostres societats obertes. És cert que cal continuar aplanant la corba de contagis i mantenir-la a uns nivells com més baixos millor i, per tant, no tindrem èxit sense l’ús de les tecnologies digitals, però alhora és fonamental que aquestes aplicacions respectin la normativa», ha declarat, per la seva banda, la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.
Les recomanacions que hem aprovat avui forma part d’un enfocament coordinat i comú per donar orientacions sobre l’aixecament gradual de les mesures de confinament, tal com va recomanar la setmana passada la Comissió Europea. Les aplicacions que permeten fer un seguiment dels contactes de la gent, sempre que respectin plenament la normativa de la UE i hagin estat ben coordinades, poden tenir un paper crucial en totes les fases de la gestió de la crisi, especialment quan sigui arribada l’hora d’aixecar gradualment les mesures d’allunyament social. Per garantir que es respectin aquests pressupòsits, la capsa d’eines o recomanacions que hem aprovat avui forneix un seguit de requisits bàsics i pràctics que cal que tinguin aquestes aplicacions de seguiment dels contactes: el seu ús ha de ser voluntari, han de respectar la privacitat i fer servir dades anonimitzades i limitades en el temps; a més, han de permetre la interoperabilitat, l’accessibilitat i la ciberseguretat i recollir opinions científiques que hagin estat validades. D'altra banda, caldrà continuar fent seguiments no digitals, com ara mitjançant trucades telefòniques, en el cas de la gent més vulnerable, com ara la gent gran o la gent amb discapacitats, que és menys probable que tinguin un telèfon intel·ligent.
Futures versions d’aquesta capsa d’eines o recull de recomanacions podran incloure més funcionalitats que permetin informar i fer un seguiment dels símptomes. La capsa d’eines va acompanyada d’un seguit d’informacions, que també publiquem avui, sobre protecció de dades pel que fa a l’ús d’aquesta mena d’aplicacions mòbils.

(1) (no hi ha versió en castellà)

Comentaris