Coronavirus: discurs de la presidenta Ursula von der Leyen davant del Parlament Europeu: “el nostre pla Marshall per a la recuperació d’Europa és el pressupost de la UE”


Brussel·les, 16 d’abril de 2020
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha fet avui un discurs en el ple del Parlament Europeu sobre l’actuació coordinada de la UE en la lluita contra la pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències. La presidenta von der Leyen ha honrat la memòria de les desenes de milers d’europeus que han perdut la vida a causa del coronavirus i ha dit que les seves històries reforcen la nostra determinació de fer tots els possibles per salvar d’altres vides. D’altra banda, la presidenta von der Leyen ha volgut demanar de tot cor disculpes a Itàlia en nom d’Europa per no haver fet costat a aquest estat membre des del començament de la crisi. Tot i així, els nombrosos exemples de cooperació europea de les últimes setmanes, amb metges, material sanitari i pacients que travessen les fronteres interiors, han demostrat que «Europa ha esdevingut una referència de solidaritat arreu del món». La presidenta von der Leyen ha fet un repàs de les mesures sense precedents adoptades per la UE per protegir les economies domèstiques i ha afegit que «Europa ha fet més en aquestes últimes quatre setmanes que en els primers quatre anys de l’última crisi». Amb vista al futur la presidenta von der Leyen també ha dit que era arribada l’hora de deixar enrere les antigues divisions, disputes i recriminacions. «Ara és l’hora d’estar preparats per a aquest nou món, de fer servir tot el poder del nostre esperit comú i tota la fortalesa del nostre projecte comú. Ara hem d’aconseguir que les nostres economies, les nostres societats i el nostre estil de vida siguin més sostenibles i més resilients», ha continuat dient la presidenta von der Leyen. A més, la presidenta ha demanat a Europa que es mantingui unida amb valentia, confiança i solidaritat no només mentre duri la crisi, sinó encara més enllà i ha descrit com ha de ser el camí cap a la recuperació: «Necessitem una inversió massiva per impulsar les nostres economies. Necessitem un pla Marshall per a la recuperació d’Europa i cal que ens hi posem immediatament. Només hi ha un instrument que gaudeix de  la confiança de tots els estats membres, que ja funciona i que està a la nostra disposició. És transparent i fa temps que ha superat totes les proves com a instrument de cohesió, convergència i inversió. I aquest instrument es diu pressupost europeu. El pressupost europeu serà la nau capitana de la nostra recuperació».
Finalment, la presidenta von der Leyen ha insistit en la necessitat de continuar invertint en el pacte verd europeu i de fer que la recuperació econòmica es basi en la cohesió i en la convergència ajudant els estats membres i les regions més afectats per la crisi.

Comentaris