Europa/Barcelona: Premis EMAS en matèria d'innovació ecològica. Premiades dues empreses amb seu a Catalunya

By Esguard de Dona - dijous, de maig 21, 2015

Comexi Group Industries, S.A.U
de Riudellots de la Selva (Girona) 


La Comissió Europea ha premiat sis empreses que s'han apuntat al sistema europeu de gestió i auditoria ambientals (EMAS) pels seus resultats excepcionals en matèria d'innovació ecològica. 

Comexi Group Industries, S.A.U, de Riudellots de la Selva i La Page, de Badalona entre les premiades. 

La 10a cerimònia de lliurament dels premis EMAS es va celebrar ahir a la nit a Barcelona. EMAS és un programa voluntari de la UE al qual es pot apuntar qualsevol empresa o entitat jurídica per millorar el seu comportament ambiental i financer.
 
La Page
Badalona
Aquests premis representen, doncs, un reconeixement a les empreses que s'apunten al programa EMAS i que es distingeixen de la resta pel seu compromís ferm amb l'ecoinnovació; es tracta d'invertir en recerca (productes, serveis o processos nous o millorats), implicar-hi els treballadors, els clients i les comunitats locals o dur a terme activitats que generin beneficis més enllà dels que ja genera el seu negoci principal; són empreses que n'arrosseguen i en motiven d'altres i que tenen el potencial de transformar sectors sencers.

«Els guardonats dels premis EMAS són una bona demostració del potencial que té l'economia circular. Vull expressar el meu agraïment a totes aquestes empreses per la seva visió de futur, pel seu compromís i pels seus resultats. Són empreses que han de servir de model a d'altres que s'estiguin plantejant fer negoci d'acord amb els criteris de l'economia sostenible i hipocarbònica», ha declarat avui el comissari europeu responsable de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella.

La Comissió Europea està treballant en un seguit de propostes per fomentar l'economia circular a Europa. Els guardonats amb els premis EMAS demostren que la incorporació de criteris ecològics en l'estratègia comercial de qualsevol empresa pot ser una font d'innovació, d'ingressos i de competitivitat. Els sis guardonats han estat triats entre els vint-i-dos finalistes per un jurat d'experts independents.

Guardonats del sector privat

Grans empresesComexi Group Industries S.A.U. (Riudellots de la Selva, Girona) és una empresa familiar amb un compromís estratègic amb l'ecoinnovació que l'ha portada a desenvolupar una impressora anomenada COMEXI OFFSET-CI8 que elimina totalment l'ús de tintes a base de dissolvents i evita així l'emissió de compostos orgànics volàtils i que, a més a més, consumeix un 40 % menys d'energia; Comexi podria transformar tot el sector de les arts gràfiques, sobretot perquè col·labora amb d'altres operadors de la cadena de subministrament que segueixen aquesta línia.Mitjanes empreses: Metallbau Haslinger GmbH (Alemanya)produeix estructures d'acer i grues mòbils. Malgrat el fet que aquesta empresa fa servir procediments de fabricació que demanen un gran consum d'energia, està en vies de deixar d'emetre carboni a l'atmosfera. Per escalfar les instal·lacions i fer les plastificacions fa servir pèl·lets de fusta, l'electricitat s'hi genera amb energia solar i el transport es fa en part amb vehicles elèctrics. L'adaptació a l'energia solar ha demanat el compromís ferm de treballadors i directius.


Microempreses: La Page (Badalona) és una empresa de disseny gràfic i comunicació visual que només té tres empleats i es distingeix de la resta per haver incorporat criteris ambientals en tots els seus projectes i, per tant, per fer que els seus clients adoptin criteris ecològics a l'hora de comprar.

Guardonats del sector públic

Grans empreses: Landeskrankenanstalten – Betriebsgesellschaft (KABEG) (Àustria) és propietària i gestora dels cinc hospitals públics més grans del sud d'Àustria; aquesta empresa ha fet minvar de manera dràstica el seu impacte ambiental reduint el seu consum d'aigua, fent servir un 100 % d'energia verda mitjançant la generació d'energia solar, fent edificis i protocols més eficients des del punt de vista energètic i fent servir vehicles elèctrics en les seves instal·lacions; impressiona el nombre d'activitats que KABEG duu a terme en els seus cinc hospitals, així com els dos projectes més en matèria de recerca que ha engegat i que li generen uns bons ingressos suplementaris al marge del seu negoci principal.

Petites empreses: Regional Centre for Water and Wastewater Management Co. (RCGW S.A.) (Polònia) és una empresa líder a Europa en la producció i ús d'energies renovables en el sector de l'aigua i de les aigües residuals; aquesta empresa produeix cada mes gràcies al biogàs un 50 % més d'energia de la que en principi necessitaria. RCGW S.A. es distingeix de la resta d'empreses del sector per la inversió en recerca innovadora i pel seu compromís amb les comunitats locals; és una empresa que mira cap al futur amb una gestió ecològica molt avançada i professional.

Mencions honorífiques

A més dels sis guardonats d'enguany, dues empreses més han rebut una menció especial per la seva feina en l'àmbit de la innovació ecològica.

Mitjana empresaSchulverein St Ursula (Àustria), escola de Viena que ha rebut una menció honorífica pel seu compromís amb la sensibilització ambiental dels seus estudiants.
Gran empresaSchaeffler Technologies AG & Co. KG(Alemanya), proveïdor mundial del sector industrial i de l'automoció, que ha rebut una menció honorífica per la seva iniciativa d'avantguarda consistent a difondre a nivell mundial el programa EMAS, al qual s'han apuntat cinquanta-tres empreses, i les primeres de la Xina!

Rerefons
El sistema europeu de gestió i auditoria ambientals (EMAS) és una eina de gestió a disposició de les empreses que vulguin millorar el seu comportament ambiental i financer i difondre les seves bones pràctiques. El programa EMAS augmenta el rendiment, la credibilitat i la transparència de les empreses que s'hi apunten. El 2005 la Comissió Europea va crear els premis EMAS per premiar i fer conèixer els bons exemples d'excel·lència en matèria de gestió ambiental.

El tema dels premis d'enguany és «Ecoinnovacions efectives per millorar el comportament ambiental». Enguany s'han premiat vint-i-dues empreses de nou països europeus. Els guardonats de cadascuna de les sis categories han estat triats per un jurat d'experts presidit per Tanja Bisgaard, experta independent, que ha treballat amb empreses com ara UNEP, Nordic Innovation o el govern danès. La cerimònia de lliurament dels premis es va celebrar a Barcelona el 20 de maig en el marc del 18è Fòrum Europeu d'Ecoinnovació.

Per celebrar el 20è aniversari del programa EMAS, la Comissió Europea està organitzant enguany una conferència d'alt nivell el 13 de novembre, que tindrà lloc a la seu del Banc Central Europeu (BCE), a Frankfurt; s'hi farà balanç de tot el que s'ha aconseguit fins ara i s'hi estudiaran maneres d'introduir-hi millores d'acord amb les recomanacions de la UE sobre economia circular.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios