Banyeres del Penedès: Restauració d'espais naturals i de comunicació entre nuclis.

By Esguard de Dona - dijous, de febrer 12, 2015

El passat diumenge es va inaugurar la restauració ambiental i la creació d'itineraris naturalístics efectuat a la Riera de Sant Miquel i de la  Caseta de Ratpenats, com a part de les tasques per a incrementar l'atractiu turístic i  natural del terme municipal, a la vegada que recuperar camins que uneixen tots els nuclis del municipi.

L'acte va ser presidit pel responsable del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Cèsar Puig; l'Alcaldessa del municipi, Núria Figueras i el Regidor de Medi ambient, Jerónimo Merino.   Així mateix van assistir-hi Josep Soler, historiador de Bellvei; Ramón Ferrer i Xavier Bayer membres de GEPEC-EdC (Grup d'Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya) així com representants de l'empresa encarregada de desenvolupar el projecte.

En breus dies s'instal•laran els panells d'informació sobre aspectes culturals, naturals, d'espècies (tipus d'ocell, arbres, etc. que es poden trobar al recorregut) i relatius al medi ambient.  El recorregut compta amb previsió per la circulació en bicicleta i també amb zones per pícnic.

El projecte, segons va explicar l'empresa encarregada de la restauració, compren el manteniment i millores el pròxim sis anys, per tal d'eliminar les canyes (en ser molt invasiva) i la introducció d'espècies autòctones.

Pel que fa a la inversió forma part del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) que és el principal instrument de suport al món local de la Generalitat. D'altre costat, aquest projecte ha mobilitzat l'interès de l'empresa Esteve Química, qui ha declarat el seu desig de patrocinar aquesta restauració. Pel que fa a mobilització social, la restauració, ha sigut l'impuls de diverses jornades de voluntaris efectuades el darrer any.

Dins l'acte es va incloure la inauguració de la "Caseta dels Ratpenats".  Es tracta d'una antiga caseta de llum en desús que s'ha habilitat pe què serveixi d'habitatge per ratpenats. Aquets animals s'alimenten d'insectes,  com ara mosques, mosquits, etc.  i per tant són molt beneficiosos allà on viuen per combatre aquesta mena d'insectes de manera natural .  Aquest habitatge per ratpenats es una acció pionera en tot Europa i, com diu a la placa que s'ha posat, és un veritable experiment de refugi pels ratpenats.

L'acte va concloure amb un recorregut a peu pel camí recuperat a les Masies de Sant Miquel fins la font, igualment recuperada, que uneix el pèlag xic fins la plaça de les Masies.  Acabat el mateix es va servir un petit refrigeri a la zona de pícnic del Mas Roig.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios