Xerrada “Les Malalties del Cor”: Alimentació i exercici claus per una bona salut cardiovascular

By Esguard de Dona - divendres, de desembre 05, 2014


D'esquerra a dreta; Marcel·lina Grau, presidenta de La Llinyola,
Olga Gòmez, infermera
Dra. Rull, Dr. Hernández i Dr. Bachrani
Foto: Dolors García

Amb un format proper i molt entenedor els quatre ponents van exposar els elements claus per a una bona salut cardiovascular i sobre com actuar en cas de sospitar que s’està patint un atac de cor o una angina de pit.

Els Drs. Hernández i Bachrani, metges de família a Sant Jaume dels Domenys van fer un apropament des de la visió de qui es troba en el servei sanitari per ajudar des de la base als veïns en el desenvolupament una cultura de la salut en tots els àmbits i especialment en el tema que ahir era central: les malalties cardiovasculars.  Van destacar els factors de risc: tabaquisme, colesterol alt, hipertensió, diabetis, sedentarisme, i tipus d’alimentació com a elements més destacats. Tots ells factors modificables i per tant sobre els quals es pot actuar per reduir el risc que comporten.

La infermera Olga Gómez va ser l’encarregada de la part de la xerrada dedicada als bons hàbits alimentaris i de la pràctica d’exercici, sempre en funció de les peculiaritats de cada persona, però amb el secret de la constància com a gran element per ajudar allunyar el risc de malaltia cardiovascular.

Quant a la intervenció de la Dra. Rull, com a especialista, es va centrar en respondre les preguntes que el públic assistent va fer sobre els seus dubtes o angoixes envers a les malalties del cor, especialment pel fet que tots sabem que n’hi ha casos on la resposta adient és vital per a preservar la vida.  En aquest sentit va explicar que no hi ha forma de poder oferir un manual de com podem detectar un atac de cor o una angina de pit perquè hi ha de vegades que la simptomatologia pot ser difosa i que el més important és acudir al CAP o trucar el 112 quan hi ha un canvi que pugui ser sospitós de tractar-se d’un símptoma d’alguna d’aquestes malalties. Va destacar també aquells casos que l’atac de cor es presenta en forma d’una arítmia que de no ser deturada té un tràgic final, en aquest punt l’alcalde del Municipi Magí Pallarès va demanar l’opinió envers a la campanya Espais Cardioprotegits, que consisteix en  la instal•lació de desfibril•ladors als municipis i ciutats de Catalunya de manera que en cas de necessitat es pugui fer-ne us, ja què aquests desfibril•ladors guien a l’usuari de com fer tot el procés. Aquesta campanya, que j s’està duent a terme a tot Catalunya està especialment desenvolupada a l’àrea de Girona; també existeix ja un ampli ventall de desfibril•ladors instal•lats a la ciutat de Tarragona.  (Cal dir que per  a la instal•lació de desfibril•ladors fora d’establiments sanitaris, s’ha de seguir els requeriments del Decret 15/2012, de 20 de novembre de la Generalitat de Catalunya on es preveu el procediment de la instal•lació incloent les previsions en la utilització i manteniment, ubicació, senyalització, sistema d’alerta posterior a la utilització, etc. Avui dia a Sant Jaume dels Domenys existeix un al camp de futbol, obsequi del jugador del Barça i fill del municipi Marc Bartra; però el que planteja l’alcalde és la instal•lació a cada nucli d’un desfibril•lador perquè el municipi resti espai cardioprotegit).

Quant als factors genètics s'ha de tenir molt present, segons va explicar la Dra. Rull, que els casos amb infarts o anginade pit succeïts en ascendents menors de 50 anys tenen un nivell de referència diferent dels que succeixen a persones d'edat avançada. En qualsevol cas la prevenció, començant per un control per part del metge de família,  seria la millor opció per tal de tenir un guiatge adient en cas de possible risc.


En acabar l’acte es va oferir una llinyola als ponents i un lot de productes de Cellers Domenys, en agraïment a la seva participació; i es va servir una copa de cava als assistents.

A l'enllaç trobareu alguns consells per minvar el risc de malalties cardiovasculars.
En aquest enllaç trobareu un article de juliol de 2013, publicat a la revista de la Universitat de Barcelona amb una àmplia informació sobre les malalties cardiovasculars i els seus factors de risc.
Enllaç Tarragon ciutat, mapa de disfibril·ladors

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios