Europa: Informe RASFF 2013 (Sistema d'Alerta Ràpida per Aliments i Pinsos

By Esguard de Dona - divendres, de juny 13, 2014Actualment, Europa depèn més que mai del seu Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (RASFF), que garanteix que els nostres aliments compleixin les normes de seguretat alimentaria més rigoroses del món. A més de destacar el paper tant important que ha tingut des de la seva creació ara fa trenta-cinc anys garantint la seguretat dels aliments, l'informe anual de 2013 defineix aquest sistema com a una eina imprescindible per rastrejar els productes fins al seu origen i poder-los retirar quan es detecta un frau.
«El sistema RASFF és una eina indispensable per respondre als riscos en matèria de seguretat alimentaria a Europa; aquest sistema permet fer un intercanvi ràpid d'informació per tal de protegir la salut dels consumidores europeus. El recent escàndol de la carn de cavall és un bon exemple de com funciona el sistema RASFF, que va permetre detectar l'origen dels productes alimentaris adulterats amb carn de cavall i retirar-los tot seguit del mercatActualment, encara ens hem acostat més als consumidors europeus a través d'una eina en línia innovadora: el nou portal dels consumidors del sistema RASFF, que permet accedir a informació sobre anuncis de recuperació i advertències públiques de les autoritats de salut pública i dels agents econòmics nacionals», ha declarat avui el Comissari europeu de Salut, Tonio Borg.

Resultats del 2013
L'informe que avui presentem abasta l'any 2013, període durant el qual s'han tramitat a través del sistema RASFF un total de 3 205 notificacions originals, 596 de les quals han estat notificacions d'alerta, 442 notificacions d'informació per a fer-ne un seguiment, 705 notificacions d'atenció i 1462 notificacions de rebuig a la frontera. Aquestes notificacions originals han donat lloc a 5 158 notificacions de seguiment, la qual cosa representa una mitjana d'1,6 per notificació original. Les notificacions de seguiment poden generar un seguit de mesures com ara la recuperació, la retirada, la confiscació i la destrucció de productes alimentaris. El nombre total de notificacions transmeses el 2013 a través del sistema RASFF va registrar un baixada del 9 % respecte del 2012.

Alguns dels problemes més importants que s'han produït han estat els brots de malalties causades per la presencia del virus de l'hepatitis A a barreges de baies i maduixes, les reaccions adverses causades per complements alimentaris amb ingredients potencialment perillosos, l'encomanament del bacteri E. Coli, que produeix toxines tipus Shiga (STEC) a la carn, i la presència de residus de pesticides en productes d'origen vegetal.

Origen de les notificacions
De les 3 205 notificacions originals transmeses el 2013 a través del sistema RASFF, la gran majoria (2 710 o un 84,6 %) tenien a veure amb aliments, 272 (un 8,5 %) amb pinsos i 223 (un 6,9 %) amb materials en contacte amb aliments.

Altres casos: mesures contra el frau alimentari
Encara que no s'han detectat riscos en matèria de seguretat alimentaria, el sistema RASFF ha estat decisiu a l'hora de garantir un intercanvi ràpid d'informació sobre els productes alimentaris adulterats amb carn de cavall.  D'aquesta manera, del primer semestre de 2013 ençà, els Estats membres han pogut accelerar les seves investigacions i fer-se una idea més clara del que estava passant fins a poder rastrejar l'origen del frau.

Propers passos
Tot indica que és necessari intercanviar informació sobre els aspectes transfronterers del frau alimentari, que cada dia és més sofisticat.
La Comissió està creant un sistema informàtic per controlar el frau alimentari inspirat en el sistema RASFF, que millorarà la feina de la xarxa de la UE contra el frau alimentari, acabat de crear. Aquest sistema informàtic facilitarà una plataforma per a la cooperació administrativa transfronterera entre les administracions nacionals per tal de facilitar el flux d'informació sobre pràctiques enganyoses i fraudulentes en el sector alimentari i perseguir-les més enllà de les fronteres nacionals.

Rerefons
Creada fa trenta-cinc anys, la xarxa RASFF, que facilita el flux transfronterer d'informació entre els seus membres i té un paper fonamental a la hora de garantir un alt nivell de seguretat alimentaria per als ciutadans europeu, ha fet un camí molt llarg des dels seus inicis modestos.
La xarxa RASFF permet l'intercanvi ràpid d'informació entre els Estats membres i la Comissió quan es detecten riscos per a la salut pública en la cadena alimentària humana i animal. Tots els membres de la xarxa RASFF (la EU dels 28, la Comissió, la EFSA, l'Òrgan de Vigilància de la AELC, Noruega, Liechtenstein, Islàndia i Suïssa) tenen un servei permanent que garanteix que les notificacions urgents s'enviïn, es rebin i rebin resposta de manera col·lectiva i eficient. Gracies a la xarxa RASFF s'han pogut evitar molts riscos en matèria de seguretat dels aliments abans no hagin perjudicat els consumidores europeus.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios