La Comissió Europea demana a Espanya que canviï la normativa sobre composició dels equips de bàsquet

By Esguard de Dona - dimecres, d’abril 16, 2014En el seu paquet mensual de decisions sobre procediments d'infracció, la Comissió Europea engega accions jurídiques contra els Estats membres que incompleixen les seves obligacions en virtut del Dret de la UE. Aquestes decisions inclouen nombrosos sectors i garanteixen la correcta aplicació de la legislació de la UE en benefici dels ciutadans i de les empreses.

La Comissió ha pres avui 134 decisions, inclosos 31 dictàmens motivats i4 consultes al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Una d'aquestes decisions afecta Espanya, a qui la Comissió envia un 'avís motivat' perquè modifiqui la normativa sobre composició dels equips de bàsquet. 

La Comissió Europea ha demanat a Espanya que modifiqui la normativa sobre la composició dels equips de bàsquet perquè les quotes actuals per a jugadors formats en l'àmbit local discrimina indirectament els jugadors procedents d'altres Estats membres. La Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) i l'Associació Espanyola de Clubs de Bàsquet (ACB) exigeixen que els equips que participen en les seves competicions incloguin un mínim de jugadors que hagin estat formats localment, és a dir, jugadors entre els 13 i els 19 anys que hagin estat socis d'un club membre de la FEB durant almenys tres temporades. Ara, un requisit com aquest és molt més probable que el compleixin jugadors espanyols que no pas jugadors d'altres Estats membres. 

La legislació europea prohibeix la discriminació indirecta a menys que persegueixi un objectiu legítim, sigui apropiada i no vagi més enllà del que és necessari per atènyer el dit objectiu. Tot i que reconeix que els objectius defensats per les autoritats espanyoles per justificar aquesta mena de normativa són legítims, és a saber, fomentar la contractació i la formació de joves jugadors i vetllar per l'equilibri de les competicions, la Comissió considera que Espanya no ha demostrat que les quotes siguin apropiades ni proporcionals. Efectivament, només les quotes dels equips d'onze jugadors de la Lliga Endesa i de la Lliga Femenina (36 % de la totalitat dels jugadors) es podrien comparar pel que fa als seus efectes restrictius amb la norma de la UEFA sobre els jugadors del planter (32 % dels jugadors de cada equip), sobre la qual la Comissió Europea no ha emès fins ara cap objecció. Però en la resta de competicions o en la configuració de la resta d'equips de bàsquet les quotes per als jugadors formats localment se situen entre el 40 % i el 88 %. La Comissió Europea ha emès, doncs, un «dictamen motivat» en relació amb un procediment d'infracció de la normativa europea: Espanya té ara un parell de mesos per notificar les mesures que hagi pres per resoldre aquesta situació. En cas contrari, la Comissió podria portar Espanya davant del Tribunal de Justícia de la UE.


Més informació sobre la resta de decisions MEMO  

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios