IV Congrés sobre els Drets dels Animals (II) – Espectacles amb Braus

By Esguard de Dona - dijous, d’abril 10, 2014


La ponència referent al Recurs d’Inconstitucionalitat de la Llei 28/2010, de 3 d’agost que a Catalunya prohibeix les curses de braus,  la va desenvolupar Tomás Gui Mori, President de la Secció de Dret Constitucional de l’Il•lustre Col•legi d’Advocats de Barcelona.

En la situació que es va produir arrel la prohibició de les curses de braus a Catalunya amb la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional per part d’un grup de senadors del PP, planteja una vessant de caràcter jurídic que cal aclarir prèviament. En Espanya els animals són considerats a efectes de la llei com objectes o coses, llevat a Catalunya on en el seu Dret Civil se’ls considera éssers, per tant d’entrada a ulls de les lleis a Espanya, els animals no són subjectes actius de dret.

Dit lo qual i entrant de ple en la dissertació de Tomás Gui, destacar que el dictamen previ que es va demanar en relació a la Llei que s’anava a promulgar per prohibir les curses de braus, informava que no hi havia res de inconstitucional a la llei, de fet cap referència existeix a la Constitució en relació a les curses de braus. Tampoc té cabuda voler intentar que per raons empresarials cal declarar inconstitucional la norma.  Per contra caldria tenir molt present que aquesta mena d’espectacles poden ser ofensius per a moltes persones, incloent molt especialment els infants.

Resulta evident que l’educació dels infants en favor de valors del respecte pels animals són una faceta important i que per mol que els animals tinguin habilitats i capacitats que els fan aptes per actuar no pot descriure com a tal un acte de crueltat sobre aquests animals, o bé que per obtenir aquesta actuació es faci mitjançant actes de crueltat o també que siguin tinguts en captivitat en condicions que els suposi patiment o maltractament.

Tomás Gui va destacar l’estreta relació entre els animals i les persones i com aquest vincle completa l’ésser humà, així com que aquesta relació es fruit de l’educació, i en aquest aspecte els països més avançats entenen que la intervenció de l’Estat ha d’estar del costat de la transmissió de valors de respecte cap els animals i la natura.

En el seu aspecte merament jurídic, el recurs presentat davant el Tribunal Constitucional no sembla tenir cap base legal que permeti altre cosa que ser rebutjat.

Nota EdD
D’altre costat cal també recordar que abans que a Catalunya s’havia produït ja a les Illes Canàries la mateixa prohibició que havia estat impulsada per un diputat del PP al Parlament de Canàries i que no va aixecar la polseguera i l’allau de crítiques que es van produir en relació a la llei aprovada a Catalunya.
El tema dels correbous no va poder ser tractat en aquesta ponència però si al final de la taula dedicada a Espectacles amb Toros.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios