Europa: Barcelona podria convertir-se en la primera Capital Europea de la Innovació

By Esguard de Dona - divendres, de gener 24, 2014Barcelona, Espoo, Grenoble, Groningen, Màlaga i París, (ordenades per ordre alfabètic)  són les sis ciutats seleccionades per ser la primera Capital Europea de la Innovació o iCapital (IP/13/808).

La selecció de les sis finalistes ha estat decidida per un grup independent d'experts. La guanyadora rebrà un premi de 500 000 euros. 

Els diners aniran a parar a la ciutat que hagi creat el millor «ecosistema per a la innovació» que faciliti la connexió entre els ciutadans, els organismes públics, el món acadèmic i les empreses. 

Es tracta, doncs, d'ajudar les ciutats a continuar desplegant seus esforços en aquest camp. La ciutat guanyadora s'anunciarà a la convenció del 2014 sobre innovació, principal acte sobre innovació a Europa, que se celebrarà a Brussel·les els dies 10 i 11 de març (#euic2014).

En paraules de la comissària de recerca, innovació i ciència, Máire Geoghegan-Quinn, «la resposta que ha tingut aquest concurs ha estat impressionant. S'hi han presentat cinquanta-vuit ciutats europees. Això demostra que hi ha un autèntic interès entre les administracions públiques europees per impulsar la innovació i modernitzar i millorar els serveis que reben els ciutadans. Al final del dia només hi podrà haver una ciutat guanyadora, però, si compartim les nostres idees, tots i cadascun de nosaltres podem aprendre els uns dels altres».

L'objectiu del premi iCapital és que les ciutats fomentin la innovació i creïn una xarxa de ciutats que puguin compartir les seves millors idees per al futur. Les ciutats han estat avaluades en funció de les iniciatives que ja hagin endegat i de les seves idees per millorar la capacitat innovadora de cara al futur. A continuació, figuren els finalistes amb les seves principals realitzacions:
·    Barcelona (Espanya), per haver introduït l'ús de les noves tecnologies per apropar la ciutat als ciutadans;
·    Espoo (Finlàndia), per haver creat associacions estratègiques que apleguen ciència, empresa i creativitat;
·    Grenoble (França), per haver invertit en avenços científics i tecnològics creant sinergies entre la recerca, l'educació i la indústria;
·    Groningen (Països Baixos), per haver fet servir noves idees, noves eines i nous procediments per desenvolupar un ecosistema energètic intel·ligent centrat en l'usuari;
·    Màlaga (Espanya), per haver engegat un nou model de regeneració urbana en què ciutadans i indústries creatives col·laboren i fomenten el creixement;
·    París (França), per deixar fer servir propietats municipals a tota mena d'empreses que busquen solucions experimentals innovadores.

Antecedents
La innovació és fonamental per fomentar el creixement econòmic i la competitivitat de les empreses i és un dels elements clau de l'Estratègia Europa 2020. Ara per ara, dos terços de la població europea viu en zones urbanes; per tant, aquestes zones han de tenir un paper decisiu a l'hora de potenciar la innovació a Europa.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios