27 de Gener: Dia Internacional en Record de les Víctimes de l'Holocaust

By Esguard de Dona - diumenge, de gener 26, 2014


El 27 de gener és el dia que Nacions Unides dedica a recordar les víctimes de l’Holocaust, enguany amb el tema de “Viatges a través de l’Holocaust”.  Part de les activitats que dedica tenen relació amb el món de l’educació, perquè no s’oblidi un període de temps de la història que d’una o d’altre manera ens afecta a tots, perquè els horrors al voltant de les idees de superioritat de raça van conduir tant a l’eliminació sistemàtica dels que no eren considerats iguals com el cas dels jueus o els gitanos, o d’aquell que consideraven prescindibles, com les persones amb discapacitat o dels que per tenir una línia de pensament diferent també els feien nosa; també van crear programes per crear i protegir la perfecció de la raça ària, i també molts infants van formar part del programa Lebensborn, i van patir el rebuig quan ja va acabar la guerra pel fet de ser fills de nazis, tot i que ells no en tinguessin cap culpa. Us recomano aquest enllaç amb un documental sobre aquest infants del programa Lebensborn, que a la fi van ser també víctimes de la visió que els nazis tenien del món.


Pel que fa a l’Holocaust les Nacions Unides, en col•laboració amb el Memorial Museu de l’Holocaust dels Estats Units, han realitzat un documental destinat a les escoles, en àrab, xinés, anglès, francès, rus i espanyol, que serà distribuït a través de la xarxa de centres d’informació de Nacions Unides arreu del món.
El documental examina la manera en que va créixer i es va consolidar el poder de la ideologia nazi, el seu sistema de propaganda i les persecucions a que van patir les seves víctimes, així com la seva responsabilitat en una guerra que va suposar la mort de milions de persones.

Donada la duresa de la realitat del que va succeir, el documental està pensat per ser vista per persones ja adultes, tot i que hi ha segments que poden ser vistos per adolescents.
El documental el van fer realitat amb el suport de Dr. Donald i Sue Hecht, Bernice and Milton Stern Foundation, Louis i Henrietta Blaustein Foundation i May Family Endowment for Civic  Responsability.
Per a més informació sobre aquest material:
D'entre els actes ja realitzat destaca el record al que va succeir a Albania, on amb una majoria musulmana va ser ocupat pels nazis el 1943-1944 i malgrat això va ser un refugi pels jueus. A la foto Lime Bealla fotografiada per Norman Gershman, enllaç amb el web BESA: Un còdi d'Honor (Musulmans d'Albania que van rescatar jueus durant l'Holocaust)


Pel que fa l’acte previst per demà de celebrar per les Nacions Unides, inclou una intervenció de Steven Spielberg, qui arrel de filmar La Llista de Schindler va crear la USC Shoah Foundation Institute, una institució de arts audiovisuals per a  l’educació i la història de La universitat del Sud de Califòrnia.


Dimarts 28 està previst la mostra “Quan Escoltes un Testimoni, Tu et Transformes en un Testimoni”.  En ella es podran veure documents de les experiències dels estudiants que han visitat els camps de concentració Nazi a Polònia i les entrevistes amb supervivents de l’Holocaust
Dimecres 29 es presenta “Blinky & Me”. Un documental sobre la vida de Yoram Gross, qui va sobreviure a l’Holocaust i que es un icona de l’animació a Austràlia, en ell explica als seus nets l’experiència de la seva família que tractava de fugir dels nazis.

Pel que fa a Barcelona,  el grup de treball Exili, Deportació i Holocaust, impulsat pel Memorial Democràtic i el Departament d'Ensenyament, amb la col•laboració de l’ESMUC ha preparat unes propostes didàctiques per a tots els centres que es proposin realitzar la commemoració, centrat en una sèrie d'històries de vida i de testimoniatges de "justos i salvats" es vol retornar la veu i la dignitat a les víctimes, com una manera d'homenatjar totes aquestes persones i no oblidar la seva memòria.
L'acte és un homenatge a la memòria a totes aquelles persones que han estat víctimes del nacionalsocialisme i/o de tots aquells règims totalitaris i genocides. Els centres educatius que intervenen s'han preparat prèviament una història de vida.

Pel que fa a l’Holocaust Memorial Day Trust (HMD) fa diverses propostes, com
Donar un pas - participar en l'acció en línia 2014
L'acció en línia permet a tots a fer una promesa pública per fer un pas per al Dia de l'Holocaust , en compartir la història de vida d'un supervivent del genocidi amb els amics , assistir a una activitat HMD , encendre una espelma , o fer un compromís personal per a la HMD.
Descarregar-se la visió del tema 2014. La visió del tema explica el per què del nom escollit per a la celebració d’aquest any,és a dir “Viatges”i explora els diferents tipus de viatges que va experimentar  les persones que van patir sota el genocidi , i ofereix suggeriments envers a  recursos i lectures per saber-ne més .
També  ofereix recursos educatius per escoles així com a participar en una interacció on una vegada coneguts els testimonis es facin un dibuix , una pintura o una obra d’art digital  per a ser pujada a la seva web (enllaç amb la galeria)

Ofereix també un seguit de aportacions de vivències de supervivents.
El web del HMD inclou també apartats dedicats als genocidis de Cambodja, Darfur, Bòsnia o Ruanda


Aquest vídeo parla de l'experiència de diverses persones  l'ha realitzat la HMD i té subtitols en anglès.  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios