"Dins La Fosca" Un Curtmetratge que estan Realitzant Joves de la Comarca del Baix Penedès

By Esguard de Dona - dimecres, de novembre 27, 2013

La Idea: 
La idea va gestar-se en la ment de Joaquim Sicart (Llorenç del Penedès, 1988) mentre duia a terme el seu Projecte Final de la carrera de Belles Arts.

El mateix explica que el projecte "va sorgir d'un seguit de sensacions que a nivell personal recordava amb certa melancolia des de feia uns anys. Segurament cal remetre’s als records de la seva infantesa i a l’efecte que van produïr certes músiques, pel·lícules, olors o vivències determinades en moments determinats. Un cúmul de sensacions ben primàries totes elles, de buit, de desesper, d'expectació, de respecte, de fascinació i fins i tot, en algun cas de temor. “Dins La Fosca” rescata totes aquestes emocions traduint-les en una història fascinant que endinsa l’espectador en una peculiar aventura que permet més lectures de les que s’intueixen a primer cop d’ull". A partir d'aquí i "aprofundint en la seva trama, descobrim matisos que indirectament ens fan entreveure una profunda recerca històrica fruit de la curiositat del seu autor per abordar la vida i l’ambient de fa dos segles enrere, on s’hi entrellacen temes com la bruixeria catalana de finals del segle XIX, sovint mitificada".

L'argument de "Dins La Fosca"
La història transcorre vora l’any 1890 i acompanya al jove Frederic, un missatger, al qual se li fa fosc a muntanya. Enmig de la pressa per arribar a casa seva se n'adona que no està sol. Alguna cosa el persegueix, així que s'endinsa al bosc per despistar-la. Finalment, el noi acaba arribant a un poble abandonat on hi té lloc una reunió d’allò més inusual. Però no tot és el que sembla. El fanatisme pot conduir a l’ésser humà fins als racons més foscos del seu cor, i això és el que descobrirà el nostre protagonista en aquesta aventura envoltada de misteri.

El que batega darrera l'argument.
Dins la Fosca és una metàfora de la vida mateixa, sobre els obstacles que hom es troba al llarg del seu camí i sobre l’amor que ens acompanya transitòriament en el nostre viatge. Una lliçó d’auto-superació que tal com descobreix Frederic, hem d’aprendre per tal de poder subsistir en aquest món hostil.

Tal com descriu el seu director: «“Dins la Fosca” es podria considerar una autèntica raresa, ja que es fa complicat trobar el lloc adequat per encaixar-hi una peça com aquesta. Ens trobem davant grans dosis d’experimentació i creativitat, fruit de la curiositat i motivació d’un grup de persones formades en l’àmbit cinematogràfic, periodístic i artístic, que han volgut conjugar diverses disciplines per obtenir uns resultats poc recurrents, atractius i arriscats. Tot això, convertit en un curtmetratge que, de ben segur, no deixarà indiferent a ningú.»

Joaquim Sicart home de projectes engrescadors i de gran qualitat.  
No és la primera vegada que en Joaquim Sicart ens sorprèn amb un projecte tan plural, participatiu i ambiciós. L’any 2012 va realitzar una exposició anomenada “Retorn al Titanic” sobre el centenari del mític transatlàntic a Llorenç del Penedès. Aleshores ja va demostrar una gran capacitat creativa i organitzativa, regalant-nos als espectadors una experiència visual i sensorial que els que varen tenir la sort de presenciar, segurament recordaràn durant anys.
Ara, amb “Dins La Fosca” pretén seguir l’estela de l’aprenentatge que va deixar-li el Titanic per obrir-se camí en el món cinematogràfic.

L'Equip
Direcció i guió: Joaquim Sicart
Producció: Cecília Mestres i Joaquim Sicart
Muntatge: Jordi pros i Joaquim Sicart
Ajudants de direcció: Cecília Mestres i Jordi Pros
Operador de càmara: Jordi Pros
Direcció de fotografia: Jennipher Gonzàlez
Direcció Artística: Joaquim Sicart
Tècnics: Joan Ma. Rosell - Adrià Mancñido
En col·laboració amb el departament Lab-Media de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

El Repartiment: 


Els Emplaçaments
Des de la gestació de la primera idea, l’abandonat de Marmellar (a la serralada del Montmell, Baix Penedès) semblava un lloc idoni al qual transportar-hi l’acció principal. El peculiar indret esdevé l’escenari principal d’aquesta història. Tant, que gairebé es podria considerar un personatge més. Però aquesta elecció no ha estat fortuïta. La voluntat de treballar amb la seva memòria històrica i donar una nova oportunitat al peculiar poble pretenen reconciliar la comarca amb un lloc sovint estigmatitzat a causa del silenci de les seves pedres. Per tant, amb cada dia de rodatge es pretén donar veu a aquest indret i homenatjar-lo, com a empremta indiscutible del nostre llegat patrimonial.
Però en el procés de recerca per trobar les localitzacions perfectes per aquest curtmetratge no només Marmellar va acabar configurant la llista. El poblet de Masarbonès (Masllorenç) va esdevenir la petita joia de la corona. Els seus carrerons i la seva estètica rústica original ben conservada esdevenen perfectes per treballar amb una història d’època com “Dins la Fosca”. També s’han rodat algunes escenes en localitzacions puntuals de la comarca, com ara la Casamurada (Banyeres del Penedès) i el bosc de Cal Figueres (Llorenç).


El pressupost i les disponibilitats econòmiques per a realitzar el curtmetratge
El curtmetratge ho estan realitzant un grup de joves emprenedors de la comarca, amb molta il·lusió però amb una disponibilitat econòmica minça, per això aquest projecte i aquest grup de joves emprenedors busquen mecenatge popular per sufragar els costos bàsics del projecte.

Informació per poder col·laborar amb la producció del curtmetratge
Hores d'ara el pressupost bàsic és de 1200 € i les aportacions que s'han aconseguit supossen 260 €. Es pot col·laborar amb aportacions que poden anar des dels 5 € fins a 300 € a través del sistema de micromecenatge. ( Podeu trobar tota la informació a vkm.is/dinslafosca o a la pàgina de facebook facebook.com/dinslafosca

Temps límitat per poder fer les aportacions a través del micromecenatge
Els micro mecenatges són una nova eina de finançament popular que ha sorgit darrerament a través d’internet i a causa de l’actual situació econòmica. Molts emprenedors veuen com des de més amunt se’ls hi tallen les ales per tal de poder tirar endavant projectes que requereixen un mínim pressupost. Les subvencions cada vegada es limiten més, i els petits projectes com ara aquest amb prou feines es contemplen. Per això, d’aquesta necessitat van néixer diferents plataformes online de micromecenatge, on tothom qui vulgui es pot convertir en mecenes de qualsevol projecte, per petit que sigui, aportant una petita quantitat econòmica que se suma a un mínim total que amb qüestió de 40 dies s’ha d’assolir. A través d’aquests micromecenatges s’han arribat a finançar pel·lícules, llibres, investigacions científiques, discos i curtmetratges.

Fins dilluns 30 de desembre es poden fer les aportacions (de 5€ fins a un màxim de 300€) mitjançant micromecenatge. Aquest és l'enllaç vkm.is/dinslafosca 

Funcionament del micromecenatge. 
  • Només es fa efectiva l'aportació si s’arriba a cobrir el pressupost de 1200 € a la data límit del 30 de desembre, en cas contrari la aportació no s'ha de pagar. 
  • Només si s'arriba a conseguir aportacions que arribin a sumar els 1200 €, es procedirà a l’ingrés de les quantitats aportades, que es farà a través d’un servei segur de transferència bancària. 
  • Cada mecenes rebrà a casa seva un lot de recompenses en agraïment per la seva aportació econòmica. 
  • Si arribada la data límit no s’ha assolit la xifra mínima de recaptació, el procés de micromecenatge quedarà suspès i no s’efectuarà cap ingrés.


Col·laborar fent difusió del projecte
Un procés de micro mecenatge com aquest requereix una màxima difusió per tal de fer-lo arribar a com més persones millor. El boca-orella funciona prou bé, però com més mitjans s’utilitzin per fer arribar la notícia millor. Les xarxes socials, el correu electrònic o la premsa són un bon suport. Així, per petites que siguin les aportacions, se n’aconseguirà un major nombre. Pot participar-hi tothom que vulgui, ja sigui a nivell individual o col·lectiu. Tan sols es demana una única transferència per aportació. Si formeu part d’una entitat, un comerç, una associació, un col·lectiu, un ajuntament... també podeu aportar el vostre granet de sorra. Tots i cada un dels mecenes apareixeràn en els crèdits del curtmetratge i rebràn les seves recompenses


El projecte de producció de "Dins La Fosca" ja s'està desenvolupant.
Segons declara l'equip de producció  “Dins la Fosca” neix de la voluntat d’un grup de persones que, motivades per treballar en allò pel que han estat anys formant-se i estudiant, han decidit tirar endavant aquest projecte sense comptar ni amb una sola subvenció o ajut econòmic". Tal com ens ha explicat el director, «De moment ho estic posant tot de la meva butxaca. Un curtmetratge com aquest compta amb un discret pressupost, ja que tots els participants treballem sense cobrar i tenim algunes col·laboracions que ens ajuden cedint-nos el material i tema tècnic. Però vulguis o no, tenim unes despeses mínimes. Només en carburant i transport se’ns en va un pico, i bona part de materials concrets ens els hem de costejar nosaltres.» 

L'estrena del curtmetratge està previst per l'estiu de 2014
.


  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios