Sant Jaume dels Domenys: Presentació del nou llibre de Josep Pros Marlès: L’Olivera i de la nova programació de Domenys Ràdio

By Esguard de Dona - divendres, d’octubre 18, 2013


Aquesta nit, ala Sala d’Actes de l’Agrícola i Secció de Crédit , ha tingut lloc una doble presentació en un sol acte.

D’un costat el nou llibre de Josep Pros Marlès, titulat L’Olivera,  que serveix per donar testimoni, novel•lat, d’uns fets succeïts al municipi, i que tenen per protagonista a en Joan, qui de jove baixa de les muntanyes al pla per cercar feina i és el fil de l’historia.

Com diu el net de Josep Pros, el jove Jordi Pros, “les històries no són per enterrar, sinó per escriure-les. O explicar-les.” Aquesta idea està present també en el que ha escrit Josep Pros perquè, com invitació al lector, tots just abans de començar la lectura de la seva obra, ens diu “El que vaig a escriure seran uns apunts per qui en vulgui fer una novel•la d’una història, que comença molt abans de la guerra, travessa tota la guerra i acaba després de la guerra”. De manera que convida a que s’experimenti el plaer d’escriure, d’agafar allò que ell mateix brinda, per així composar – com diríem si parlessin de música – una variant sobre el mateix tema.

Per presentar el llibre, hi era en Joan Descalç, qui no necessita presentació doncs es prou conegut per totes les seves activitats de caire social (lluita contra el càncer) o artística com a pintor i com a gran divulgador de l’art;  amic de fa molts anys de Josep Pros, també li ha dedicat un pròleg al llibre – per si mateix una peça literària – on de nou convida – fent una comparança amb la pintura – agafar els apunts a llapis i transformar-los en una gran pintura.
D'esquerra a dreta:
Joan Descalç
Magí Pallarès
Josep Pros Marlès
Jordi Pros
Foto: Vicenç López

Joan Descalç ha destacat també la manera en que Josep Pros fa la descripció dels fet que es recullen al llibre, amb la profunditat i emoció que, no deixa de ser fruit de la pròpia experiència dels llargs anys viscuts per Josep Pros. Cal recordar en aquest punt que Josep Pros és un jove de 90 anys, ple de vitalitat, dels que continuen vivint cada dia amb il•lusió i nous projectes.

El llibre té a més de la frescor del llenguatge en que està escrit, la riquesa del seu vocabulari, perquè en ell es recullen moltes paraules relacionades amb les feines del camp, amb les plantes, o estris que eren comuns en el temps en que transcorre l’obra, i que es van descrivint i explicant, de manera que el lector enriquirà el seu lèxic, com aquell que diu, sense ni proposar-s’ho.

L’Olivera ha vist la llum gràcies a la Associació Cultural Nautilus, el suport de l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys i de la Diputació de Tarragona.

L’autor ha agraït a tothom els que han intervingut en la producció del llibre la seva col•laboració, i molt especialment la de Joan Viñas, regidor d’Ensenyament, pel seu decisiu i constant suport.

Pel que fa a la presentació de la graella de programació de Domenys Ràdio, us deixem copia per a millor comoditat per poder seguir-la. Al capdavant del projecte es troba la Laia Batlle, acompanyada per Josep Castell, amb una visió clara del que desitgen oferir: una ràdio pel poble, feta per gent del poble, i per això compta, segons ella mateixa ha explicat, amb un gran nombre de col•laboradors i col•laboradores que s’han brindat a fer de la nova temporada una mostra que evidenciï la gran vitalitat que té el municipi.
(clickeu sobre la imatge per veure-la augmentada)

La cloenda de l’acte ha estat a càrrec de Magí Pallarès, alcalde del municipi, qui ha destacat  la persona de Josep Pros, afirmant que “és persona que s’estima el poble, la terra i la família”, així mateix ha volgut encoratjar la Laia Batlle pel repte de tirar endavant l’emissora de ràdio agraint tota la dedicació que ella i en Josep Castells estan demostrant. Una per una ha elogiat a totes les persones que d’una o altre manera tenen relació amb la programació de Radio Domenys, amb menció especial per Ràdio Banyeres, ja que durant els dos darrers anys ha ofert la seva programació perquè Domenys Ràdio pogués emetre; ara inicia nova etapa sota la nova direcció de Laia Batlle i ja emetent de manera independent. Així mateix Magí Pallarès a volgut destacar la tasca que han dut a terme totes les persones que han fet realitat la publicació del llibre “L’Olivera”.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios