Europea: Percepció de la qualitat de vida a 79 ciutats de la UE

By Esguard de Dona - dimarts, d’octubre 08, 2013


Enquesta sobre la qualitat de vida a les ciutats europees: una instantània sobre les preocupacions i esperances dels ciutadans en els centres urbans

La Comissió Europea publica avui els resultats de l'enquesta trianual de l'Eurobaròmetre sobre la percepció de la qualitat de vida a les ciutats europees. L'enquesta s'ha realitzat a 79 ciutats de tots els Estats membres de la UE a més d'Islàndia, Noruega, Suïssa i Turquia. Hi han tingut l'oportunitat de respondre 41 000 ciutadans, que han expressat el seu nivell satisfacció amb diferents aspectes de la vida urbana i, concretament, amb els serveis públics.

Conclusions de l'enquesta:
·    Igual que al 2009, la salut, l'ocupació, l'educació i la formació són les qüestions que més preocupen els ciutadans.
·    L'enquesta també demostra que els ciutadans de la majoria de ciutats europees pensen que és difícil trobar feina. Només en nou ciutats van respondre els entrevistats que era fàcil trobar-ne. En comparació amb el 2009 ha crescut de manera significativa la inseguretat a la feina tot i que val a dir que en algunes ciutats la impressió és més positiva.
·    Almenys una de cada dues persones de 50 ciutats no està d'acord amb l'afirmació que sigui fàcil trobar un habitatge a preus raonables.
·    L'enquesta també registra a moltes capitals un baix índex de satisfacció amb les escoles i les institucions educatives.
·    L'enquesta revela aspectes més positius com ara que a totes les ciutats on s'han realitzat les entrevistes, tret de cinc d'elles, la majoria de la gent estava d'acord amb l'afirmació que la presència d'estrangers és positiva per a la ciutat i que els estrangers estan ben integrats.
·    Hi ha moltes diferències d'una ciutat a una altra sobre la manera d'avaluar la qualitat del transport públic, els serveis d'assistència sanitària o la situació econòmica personal.
·    L'alt nivell de satisfacció amb els espais públics, les zones verdes, la netedat i la sensació de seguretat sembla estar estretament relacionada amb la satisfacció global de la gent amb la seva ciutat. Quan es pregunta a la gent si està satisfeta de viure a la seva ciutat, la majoria, com a mínim el 80 % de la població de les 71 ciutats on s'ha realitzat l'enquesta, diu que sí.
·    L'enquesta també demostra que la gent pensa, més que no pas a l'enquesta anterior, que la seva ciutat duu a terme una política de lluita contra el canvi climàtic, especialment a les capitals.

L'enquesta sobre la qualitat de vida a les ciutats europees d'enguany serà presentada oficialment avui a Brussel·les a les jornades dedicades a la política urbana i regional anomenades OPEN DAYS 2013.
En paraules del comissari de política regional europea, Johannes Hahn, «aquesta enquesta oferirà una instantània molt útil del que pensen els europeus sobre les seves ciutats i ens recordarà quins són els elements que contribueixen a fomentar el sentiment de benestar i de qualitat de vida dels nostres entorns urbans. Espero que els resultats inspiraran i guiaran els responsables de les polítiques municipals i d'urbanisme i la societat civil a l'hora de fer front als problemes municipals de la manera holística i integrada que estem fomentant per al període 2014-2020 en la política regional i urbana».

La política regional i urbana de la UE donarà un millor suport a les ciutats durant el període 2014-2020. 

Actualment, gairebé el 40 % del Fons Europeu de Desenvolupament Regional s'inverteix a les ciutats, amb tendència a créixer en funció de les prioritats dels Estats membres. A més, durant l'esmentat període els Estats membres de la UE haurien de fomentar inversions en diverses accions integrades per fer front als reptes socials, climàtics, ambientals i econòmics dels entorns urbans i dedicar-hi com a mínim el 5 % d'aquest pressupost.

Antecedents
La Comissió Europea porta des de 1973 seguint l'evolució de l'opinió púbica en els Estats membres sobre tot un ventall de qüestions. En aquesta enquesta s'han entrevistat 41 000 persones de 79 ciutats. A través d'una sèrie de preguntes, els ciutadans han pogut expressar els seus punts de vista sobre diversos aspectes de la vida de les seves ciutats: com puntuen els ciutadans la qualitat dels serveis municipals com ara el transport públic, l'atenció sanitària, l'educació i les instal·lacions esportives i culturals? Com perceben l'oferta de llocs de treball? Troben que l'habitatge és assequible? Està la gent satisfeta amb el lloc on viuen, amb la vida que porta o amb la situació econòmica de la seva economia familiar?

Més informació

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios