Europa: Fons de preadhesió per ajudar a la normalització de les relacions amb Kosova i Sèrbia de cara a la seva futura adhesió a la UE

By Esguard de Dona - dijous, d’octubre 31, 2013


La Comissió Europea té previst fer servir més fons de l'Instrument de Preadhesió (IPA) per ajudar a finançar l'aplicació del «primer acord de principis» relatiu a la normalització de les relacions entre Kosova i Sèrbia. 

Gràcies a l'Instrument de Preadhesió (IPA) es podran cobrir les necessitats dels municipis amb majoria sèrbia a tot Kosova i, especialment, les dels municipis del nord. 

El finançament es destinarà principalment a infraestructures municipals, administració pública, desenvolupament regional i rural, ocupació i protecció ambiental. En un principi està previst concedir-hi 15 milions d'euros. S'estudiaran d'altres fons de finançament a mesura que es vagin avaluant les necessitats. Aquests diners s'atorguen a Kosova en complement al pressupost anual de 65-70 milions d'euros de l'Instrument de Preadhesió (IPA) de la UE d'enguany.

El 19 de abril d'enguany Kosova i Sèrbia van arribar a un primer acord de principis per normalitzar les seves relacions

Es va arribar a aquest acord en el marc del diàleg facilitat per l'Alta Representant i Vicepresidenta de la Comissió Europea, Catherine Ashton, i es va completar al mes de maig amb un pla d'execució.

L'Acord preveu la celebració d'eleccions municipals a Kosova el 3 de novembre de 2013, la creació d'una associació de municipis kosovars de majoria sèrbia i la integració gradual de la judicatura i de les estructures policials del nord de Kosova en l'ordenament jurídic i administratiu. paraules del comissari d'ampliació i política europea de veïnat, 


En paraules del comissari d'ampliació i política europea de veïnat, Štefan Füle, «l'aplicació de l'Acord de 19 d'abril és essencial per a la normalització de les relacions entre Kosova i Sèrbia i per a les perspectives de futur dins de la UE de tots dos països. Aquest Acord confirma que Kosova i Sèrbia s'han compromès a fer progressos en el seu camí cap a l'adhesió a la UE. D'altra banda, la UE necessita demostrar que recolza aquest procés de manera seriosa en nom de la pau, de l'estabilitat i del benestar de la regió. És per a mi un motiu de satisfacció poder atorgar fons suplementaris a l'aplicació de l'Acord del mes d'abril».

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios