El Vendrell: VII Biennal de Ceràmica, fins el 3 de novembre

By Esguard de Dona - dilluns, d’octubre 14, 2013

"Col·lapse"
de Pálma Babos
Foto: Dolors Garcia
1r Premi – Col•lapse de Pálma Babos(Hongria)
El seu primer contacte amb la ceràmica va tenir lloc quan estava a l’escola, per ella va ser com una trobada poètica.  Interessada en la metamorfosi de les coses ho plasma a la seva obra.  La relació amb la poesia es manté quan ella descriu que el procés de creació que ella desenvolupa amb la porcellana equival a escriure un sonet. La seva obra exigeix regles estrictes i disciplina.
La peça premiada és de gran dificultat de creació.
Babos Pálma va néixer l’any 1961 i ha obtingut premis tant al seu país com al Japó, el darrer al MINO, "Japan International Ceramics Festival", on va obtenir una menció.  Ha exposat a la seva Hongria natal, a Bèlgica i Alemanya.


"Muntatge 47"
d'Andrew Casto
Foto: Dolors Garcia


2n Premi Andrew Casto – Estats Units 
Va estudia a la universitat d’Ohio i posteriorment a la d’Iowa. És professor d’art a "Mount Mercy University" a Cedar Rapids.  Té peces exhibides al "Arizona State University Museum of Art", al "Centre Culturel d’Andenne" a Bèlgica. A la "UNICUM International Collection Gallery of Fine Arts" de Gradec, Slovenia; a "The Archie Bray Foundation" a Helena, Montana; a "FuLe International Ceramic Art Museum" de la província de Shaanxi a Xina; a l’"Augustana College", Rock Island, Illinois i a la "Maruchu Gallery" de Toki City de Japan.
"Batents"
Miguel Molet
Foto: Dolors Garcia
3r Premi Miguel Molet. Ceramista d’Albelda (Osca)
Es va formar a la “Escuela de Estudios Cerámicos de Tamarite de Litera" (ALEC) seguint posteriorment cursos monogràfics molt diversos, des de l’ús del torn o l’esmalt, fins a les arts visuals, les coccions amb fum, entre molts altres, seguint també a escoles diverses: Girona, Lleida Tàrrega, Anglaterra...
Com a docent s’inicia l’any 1995, donant classes de ceràmica per a infants a ALEC, afegint més tard cursos per adults; des del 2006 ofereix cursos monogràfics al seu propi taller.

Compte amb diversos premis: menció d’honor a "CERCO" Zaragoza 2006; Accèssit al "Concurs d’Artesania  d’Aragó" de 2008 i al "Concurs de Talavera" de 2009. Menció d’honor al XV "Concurs de Ceràmica de Valladolid" 2009 i 1r premi de ceràmica creativa al "Concurs de La Rambla" (Córdoba) 2010.

Més enllà d’aquestes tres obres premiades en aquesta biennal, personalment recomano una visita a l’exposició perquè totes les peces són de gran interès. No es massa gran, només 14 obres perquè una d’elles la d’Irina Razumovskaya de St. Petersbug (Rússia) per problemes de pas de fronteres no ha pogut arribar a ser exposada, però té un alt nivel artístic i de qualitat com es pot comprovar amb les peces que a continuació es descriuen. .

"Dot"
Ilias Christopoulos
Foto: Dolors Garcia
La capacitat de convertir la ceràmica en un objecte que sembla fet d’altre material es pot comprovar a l’obra de Ilias Christopoulos (Grècia), titulada “Dot” i que semblen uns cistells fets amb punt de ganxet, quan en realitat estan fets en porcellana.


"Contra"
Vasileios Papaioannou"
Foto: Dolors Garcia
Un jocs de llums, preciós, quan la llum natural incideix sobre els cons enfrontats que Vasileios Papaioannou, també de Grecia,  ha creat en la seva obra “Contra”, fent servir porcellana, terrissa cuita i diversos òxids.


"99 Crochet Vine Installation"
Rebecca Hutchinson
Foto: Dolors Garcia

Els convido especialment a passejar entre l’obra de Rebecca Hutchinson, de Rochester (Estats Units) perquè encara que es tituli "99 Crochet Vine Installation", un cop dins sembla un tranquil bosc fet de paper de ceràmica, fusta i paper fet a ma, que a cada racó et permet sentir sensacions diferents.
"Des-NO-naments"
Roser Oter
Foto: Dolors Garcia. 
La veïna de Santa Oliva, Roser Oter, ha estat l’única creadora catalana que ha vist seleccionada una de les seves obra per a participar a la biennal. La peça té un nom molt lligat a la situació social actual “Des – NO – naments”, feta amb argila de paper i cordó.L'exposició és completa amb les obres de:
Rafael Catalán (Madrid); Adele Howitt de Kingston Upon Hull (Regne Unit), Geneviève Meylan d'Ollon (Suïssa); Rafaela Pareja de Vinalesa (València); Juliana Rempel de Calgary Alberta (Canadà), Lourdes Riera de Saragoza i Cristobal Saborit d'Alcora (Castelló).

El jurat ha estat compost per:
Albert Solé (Regidor de Cultura); Maria Bofill (Ceramista, qui en aquest moments té una exposició a la Gal·leria de Camil·la Perez Salvà, de la qual publicaré un article demà); Eulàlia Oliver (ceramista); Màrius Domingo (crític d'art i gestor cultural) i Jordi Ribas (treballador cultural i llicenciat en Història de l'Art).

Fins el 3 de novembre serà possible visitar l'exposició al Saló del Pardo, de dimarts a dissabte de 17 a 20 hores i dissabtes i diumenge de 11 a 14 hores.  Sincerament molt recomanable.  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios