La UE destina 660 milions d’euros a finançar la recerca d’alt nivell

By Esguard de Dona - dijous, de setembre 26, 2013


·  Sis dels científics que rebran la prestigiosa beca 'Advanced Grant' del Centre Europeu de Recerca treballen en universitats i centres d'I+D de Catalunya

Estudiar els límits de la vida a Mart, desenvolupar un virus que pugui atacar les cèl·lules cancerígenes, utilitzar la fotònica per restablir la visió del pacients amb cataractes, analitzar reptes socials com ara l’envelliment de la població als països en desenvolupament o la desigualtat a les societats capitalistes, són tant sols alguns dels temes d’estudi dels 284 investigadors als quals s’han concedit 660 milions d’euros a la última ronda de finançament del Consell Europeu de Recerca (CER).

A la sisena i última convocatòria de subvencions avançades del Setè Programa Marc de Recerca de la UE el CER concedirà subvencions individuals de fins a 3,5 milions d’euros.  Aquestes subvencions estan entre les més prestigioses al món de la recerca a les fronteres del coneixement, i permetran a investigadors reconeguts prosseguir les seves activitats de recerca teòrica. La següent convocatòria de subvencions avançades ja serà la primera dins Horitzó 2020, el nou programa de recerca i innovació de la UE.

La comissària de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat que “el CER finança els investigadors millors del seu camp perquè a Europa necessitem el seu talent. La seva creativitat i la seva àrdua feina generen coneixements que, a més de ser valuosos en sí mateixos, tenen efectes positius per a la societat i l’economia. Per això el pressupost del CER rebrà una empenta important dins el programa Horitzó 2020”.

Els aspirants seleccionats a la convocatòria actual són de 27 nacionalitats diferents. Els més nombrosos són els britànics, alemanys, francesos, neerlandesos i italians. Treballen a gairebé 150 institucions de 18 països de l’Espai Europeu de Recerca.

A aquesta convocatòria s’hi van presentar més de 2.400 sol·licituds, nombre que supera lleugerament (4,5%) el de l’any passat. Gràcies a les subvencions del CER, els científics seleccionats podran crear els seus propis equips de recerca i es preveu que puguin contractar uns 1.200 doctors i estudiants de doctorat com a membres de l’equip del CER.

Les subvencions avençades es concedeixen a investigadors reconeguts d’alt nivell de qualsevol nacionalitat o edat, científicament independents i amb un historial recent de recerca, a més d’un perfil d’autoritats en els seus camps respectius. El CER també concedeix subvencions a investigadors joves d’alt nivell que estiguin començant (subvencions d'arrencada) i a científics destacats independents (subvencions de consolidació).

Adjuntem el llistat complet de les Advanced Grants concedides en aquesta convocatòria, per països.

Context
Les subvencions del CER es destinen als millors investigadors de qualsevol nacionalitat que resideixin o vulguin residir a l’Espai Europeu de Recerca, integrat pels Estats membres de la UE i els països participants als programes de recerca de la UE. En termes absoluts, el nombre més gran d’investigadors seleccionats a l’actual convocatòria es concentra al Regne Unit, Alemanya i França, països més extensos de la UE. Proporcionalment a la població, el nombre més alt de candidats seleccionats es troba als Països Baixos, el Regne Unit, Finlàndia i Dinamarca dins la UE, i a Suïssa i Israel, països associats al programa de recerca de la UE.

L’índex global d’èxit de la convocatòria es situa a prop del 12%. La proporció de dones seleccionades supera amb prou feines el 13%, i això reflecteix la infrarrepresentació de la dona als càrrecs de recerca d’alt nivell. La mitjana d’edat dels investigadors seleccionats és de 53 anys.

El 45% de les propostes seleccionades a aquesta convocatòria és de ciències físiques i enginyeria, el 36% de ciències de la vida i el 18% de ciències socials i humanitats. La selecció es va dur a terme mitjançant una avaluació inter pares efectuada per 25 grups de científics reconeguts d’arreu del món. Trobareu més informació a les estadístiques.

El Consell Europeu de Recerca, creat el 2007 per la UE, és la primera organització paneuropea de finançament de l’excel·lència a la recerca a les fronteres del coneixement. Component pioner del Setè Programa Marc de Recerca de la UE (programa específic “Idees”), disposa d’un pressupost total de 7.500 milions d’euros de 2007 a 2013. La Comissió Europea ha proposat augmentar-lo significativament dins el nou programa marc “Horitzó 2020” (2014-2020).

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios