Europa: Dret de la Propietat Industrial : el 35 % de la industria a la UE són empreses amb una gran presència dels DPI

By Esguard de Dona - dilluns, de setembre 30, 2013


Brussel·les, 30 de setembre de 2013

La Comissió Europea ha acollit avui amb satisfacció la publicació d'un estudi sobre els drets de propietat intel·lectual, realitzat conjuntament per l'Oficina Europea de les patents (OEP) i l'Oficina d'Harmonització del Mercat Interior. L'estudi "Indústries amb gran presència de drets de propietat intel·lectual: contribució a l'economia i a l'ocupació a Europa" (setembre del 2013) mesura la importància dels drets de propietat intel·lectual i industrial de l'economia de la UE. Els principals resultats de l'estudi indiquen que aproximadament el 39% de l'activitat econòmica de tota la UE (per valor d'uns 4,7 bilions d'euros anuals) es genera en indústries amb gran presència de DPI i aproximadament el 26% de l'ocupació total de la UE (56 milions de llocs de treball) es genera directament en aquestes indústries, mentre que el 9% en deriva directament.

El comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier, ha manifestat: "Estic convençut que els drets de propietat intel·lectual desenvolupen un paper molt important en el foment de la innovació i creativitat i em congratulo per  la publicació d'aquest estudi que confirma que el foment dels DPI repercuteix en el creixement i l'ocupació, i que ens ajudarà a sostenir la nostra elaboració de polítiques basades en fets. Aquest estudi demostra que l'ús dels drets de propietat intel·lectual en l'economia està generalitzat: des de les indústries d'alta tecnologia fins als fabricants d'articles esportius, joguines i jocs d'ordinador, tots fan un ús intensiu no només d'un sinó sovint de diferents tipus de drets de propietat intel·lectual.


Benoît Battistelli, president de l'Oficina Europea de Patents (OEP) ha declarat: "aquest informe mostra que el benefici de les patents i altres DPI no és una simple teoria econòmica. Per a les empreses innovadores, els actius intangibles tenen una gran importància. Especialment per a les PIME, però també per a les universitats i centres de recerca, les patents sovint obren portes al capital i als socis empresarials per mantenir la competitivitat en l'economia global, Europa ha de fomentar encara més el desenvolupament i l'ús de nova tecnologia en les seves innovacions.

António Campinos, president de l'Oficina d'Harmonització del Mercat Interior ha declarat: "Aquest estudi és el resultat d'una detallada col·laboració entre experts de diferents organismes i països, amb una metodologia transparent i reproductible. Tracta la qüestió fonamental sobre la mesura amb què les indústries relacionades amb els DPI tenen importància per a l'ocupació, el PIB i el comerç a la UE. Ara hem tenim una resposta clara: importen molt".
L'estudi se centra en l'economia de la UE i considera indústries amb gran presència de DPI, tant aquelles que registren més drets de propietat intel·lectual per treballador que d'altres, com aquelles en què l'ús de les DPI és una característica intrínseca de l'activitat del sector. Aquestes indústries van ser seleccionades a escala de la UE, és a dir, fent servir mesures del nivell de DPI utilitzats.
L'estudi també constata que:
·    La remuneració mitjana en les indústries amb gran presència de DPI és un 40% més elevada que en altres.
·    Entre els exemples d'indústries amb gran presència de DPI figuren les de:

o   Fabricació d'eines elèctriques manuals (patents)
o   Fabricació de productes farmacèutics bàsics (marques)
o   Fabricació de rellotges (models)
o   Edició de llibres (drets d'autor)
o   Preparació de la llet i fabricació dels seus derivats (indicacions geogràfiques)

·    Centenars d'indústries, tan diverses com les activitats relacionades amb els serveis financers, assegurances, agències de publicitat, fabricació de gelats, fabricació de paper pintat, producció de vins, enllumenat elèctric i electrodomèstics, telecomunicacions per satèl·lit i extracció de petroli i gas també fan servir en gran mesura els DPI, i moltes n'utilitzen més d'una de manera simultània.
A l'apèndix de l'informe hi ha una llista de totes les indústries amb gran presència de DPI.
Aquest estudi és la continuació d'un de molt semblant realitzat al 2012 per l'Oficina de Patents i Marques dels Estats Units conjuntament amb el Servei d'Economia i Estadístiques i que va aportar a l'economia nord-americana conclusions comparables a les que l'estudi de la OAMI/OEP ha aportat a la de la UE.


L'estudi està disponible a:
L'Oficina d'Harmonització del Mercat Interior

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios