Contribució de la UE a la lluita mundial contra la pobresa

By Esguard de Dona - dilluns, de setembre 23, 2013


Alguns dels principals resultats dels programes de la Comissió Europea al període 2004-2012 són:
·    S’ha impartit educació i formació professional a 7,7 milions de persones.
·    46,5 milions de persones han rebut ajuda a través de les transferències socials per a seguretat alimentària.
·    S’han matriculat a l’ensenyament primari 13,7 milions de nous alumnes.
·    1,2 milions de mestres d’ensenyament primari han rebut formació.
·    S’han construït o renovat 37.000 centres d’ensenyament.
·    S’han matriculat 300.000 noves alumnes a l’ensenyament secundari.
·    S’han vacunat contra el xarampió 18,3 milions de nens.
·    Més de 7,5 milions de naixements han comptat amb l’assistència de personal sanitari qualificat.
·    S’han distribuït 18 milions de mosquiteres tractades amb insecticida.
·    Més de 70 milions de persones s’han connectat a xarxes millorades d’aigua potable.
·    24,5 milions de persones s’han connectat a xarxes de sanejament.
·    Més de 711 milions de votants han estat coberts per missions d’observació electoral.
·    S’han mantingut, construït o reparat 87.000 km de carreteres


La última dècada, gràcies al finançament de la UE, gairebé 14 milions d’alumnes han pogut anar a l’escola primària, s’ha ajudat amb diners o altres beneficis en espècie a garantir la seguretat alimentària a més de 46 milions de persones i s’han pogut atendre més de 7,5 milions de naixements amb personal sanitari qualificat, salvant les vides de mares i nadons.

Aquests són tant sols alguns dels resultats publicats avui per la Comissió Europea sobre la manera com s’ha contribuït a reduir la pobresa al món i a aconseguir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), millorant la vida de milions de persones.

Aquests resultats, que corresponen a les activitats de la UE entre 2004 i 2012, es coneixen uns dies abans de celebrar-se a les Nacions Unides, a Nova York, un acte especial on es debatrà la manera de fer avançar l’eradicació de la pobresa i de formular un programa mundial complet de desenvolupament després de 2015. Hi participaran José Manuel Barroso, president de la Comissió Europea, i els comissaris de Desenvolupament, 

Andris Piebalgs, i de Medi Ambient, Janez Potočnik.
José Manuel Barroso ha comentat que “el món ha fet progressos impressionants en la lluita contra la pobresa i podem estar ben orgullosos de la gran contribució que hi ha aportat la Unió Europea. Estic totalment convençut que és possible eradicar la pobresa en una generació. Tinc la visió d’un món on tothom visqui amb dignitat i prosperitat, amb accés a l’aigua potable, a la higiene, a l’energia, a l’educació i a la sanitat. Un món on es respectin universalment els drets humans fonamentals i on el desenvolupament sigui sostenible. Invertir en una globalització justa i sostenible no és tant sols correcte. També és una qüestió de visió estratègica”.

El comissari Andris Piebalgs ha declarat que “la UE és el donant més generós del món i la nostra aportació ha fet canviar realment la vida de milions de persones. Continuarem fent tots els esforços per garantir que els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni s’assoleixin l’any 2015, sobretot duent a terme la iniciativa de 1.000 milions d’euros que beneficia ja a gairebé 50 països associats. L’acte especial de les Nacions Unides és una oportunitat única per impulsar l’acció mundial els dos anys vinents i aconseguir l’èxit dels Objectius. També espero que dugui la comunitat internacional a acordar una agenda que abordi els reptes de l’eradicació de la pobresa i el desenvolupament sostenible per després de 2015. La UE està decidida a contribuir a garantir una vida digna per a tothom d’aquí a 2030 i després”.
.
Context
L’any 2000, la comunitat internacional va decidir reduir la pobresa mundial i salvar milions de vides establint els vuit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que es va preveure assolir el 2015. Aquests objectius contemplen aspectes com ara la pobresa i la fam, l’educació, la igualtat de sexes, la salut, el medi ambient i una associació mundial per al desenvolupament. La Unió Europea s’ha compromès a contribuir a assolir-los i, de llavors ençà, ha donat la pauta per integrar-los a la política i les pràctiques de desenvolupament. L’any 2010, el president Barroso va anunciar una iniciativa especial europea dotada amb mil milions d’euros per ajudar els països a assolir-ne els més llunyans (fam, salut materna, mortalitat infantil i accés a l’aigua i a la higiene). Avui, gairebé 50 països reben suport en virtut d’aquest compromís.
El 25 de setembre de 2013 es celebrarà a Nova York un acte especial de les Nacions Unides per examinar els ODM i estudiar maneres d'accelerar-ne la consecució. També s’estudiarà l’etapa posterior a 2015 i es debatrà la forma de crear un marc mundial de desenvolupament per a aquesta nova etapa que combini de manera coherent la plena eradicació de la pobresa i mesures específiques per impulsar la sostenibilitat mundial de manera que es reforcin mútuament.

La formulació d’aquest programa mundial s’està debatent actualment. El setembre de 2012, el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, va nomenar un “Grup d’Alt Nivell de Persones Eminents per al Desenvolupament després de 2015”, per al qual va comptar amb el comissari Piebalgs. El 30 de maig de 2013, el Grup va presentar l’informe Una nova associació mundial: eradicar la pobresa i transformar les economies mitjançant el desenvolupament sostenible.

El febrer de 2012, la Comissió Europea ja havia establert la seva posició sobre un futur marc de desenvolupament global, amb el títol Una vida digna per a tothom: acabar amb la pobresa i donar al món un futur sostenible.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios