Europa: Tarjeta Sanitaria Europea, eina que es pot utilitzar a la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

By Esguard de Dona - dilluns, de juliol 15, 2013


Targeta Sanitària Europea: dos de cada cinc europeus la tenen
Segons les xifres recents, més de 190 milions de persones tenen la Targeta Sanitària Europea (TSE), que els permet rebre assistència sanitària d’urgència i gaudir les vacances amb tranquil·litat a la Unió Europea, Islàndia, Liechtenstein, Noruega o Suïssa. El nombre de titulars de la TSE no deixa d’augmentar: el 2012 n’eren 15 milions més que l’any anterior.
László Andor, comissari europeu d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, ha declarat que “la Targeta Sanitària Europea és un gran èxit: ja la tenen dos de cada cinc europeus i els pot fer estalviar temps i diners si es posen malalts o sofreixen lesions durant un viatge a l’estranger. Normalment funciona sense cap problema. Però si un Estat membre incompleix les seves obligacions en virtut de la legislació de la UE i es nega a reconèixer-la, la Comissió actuarà per tal de defendre els drets dels ciutadans europeus”.

La TSE acredita que una persona té dret a rebre assistència sanitària d’urgència de la sanitat pública del país on es trobi en les mateixes condicions i al mateix cost que els ciutadans d’aquest país. L’expedeix gratuïtament l’organisme nacional de seguretat social del país d’origen. No es pot fer servir per rebre un tractament programat a un altre país.

Els hospitals de la sanitat pública estan obligats a reconèixer la TSE. A la gran majoria dels casos, als pacients que la presenten se’ls atén i se’ls reemborsa sense cap problema. En cas que no s’acceptés, el pacient s’ha de posar en contacte amb l’autoritat sanitària competent del país on es trobi. Hi ha números de contacte d’emergència fàcilment accessibles a través de l’aplicació TSE per a telèfons intel·ligents i tabletes (vegeu més endavant). Si malgrat això encara se li rebutja, el pacient ha de demanar ajuda a les autoritats sanitàries del seu país d’origen. I si tot i així segueix tenint problemes, ha de posar-se en contacte amb la Comissió Europea, que pot investigar les reclamacions i parlar-ne a les autoritats del país en qüestió, com ha fet recentment amb Espanya (IP/13/474). Contra els Estats membres que no apliquen la legislació de la UE pel que fa a la TSE s’incoen procediments d’infracció.

Descarregueu l’aplicació
L’aplicació TSE ofereix informació sobre la Targeta, els números de telèfon d’urgències, els tractaments coberts i el seu cost, instruccions per demanar el reemborsament i a qui es pot contactar en cas de perdre-la. Serveix per a 27 països de la UE, Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa. Està disponible en 24 idiomes i hi ha l’opció de canviar d’idioma. En breu s’adaptarà per incorporar la recent adhesió de Croàcia a la UE.
L’aplicació no substitueix la TSE.

                                                        

                                                       

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios