Erasmus: s'amplia a universitats de fora de la Unió Europea

By Esguard de Dona - divendres, de juny 21, 2013


Brussel·les, 20 de juny de 2013
Per primera vegada, l'Erasmus s'ampliarà a les universitats de fora de la UE 

Un nombre més grans d’estudiants procedents del Mediterrani meridional podran beneficiar-se del nou programa de la UE en l’àmbit de l’educació, la formació i la joventut: aquest ha estat el missatge llançat per la comissària europea Androulla Vassiliou en una cimera universitària celebrada aquest dijous a Nicòsia. La comissària ha declarat que el nou programa, que començarà al gener del 2014, es basarà en l’èxit dels actuals programes Tempus i Erasmus Mundus. Des del 2007 s’han assignat més de 141 milions d’euros a projectes en els que hi participen universitats del Mediterrani meridional, dirigits a desenvolupar nous plans d’estudis, reciclar el professorat, donar suport a nous mètodes d’ensenyament i invertir en equipament. A més a més, s’han destinat 150 milions d’euros a beques per donar suport a més de 4.500 estudiants procedents de la regió perquè realitzin una part dels seus estudis a la UE. També han participat en els intercanvis organitzats amb les universitats europees més de 750 membres del personal acadèmic.

Més de 200 universitats del nord d’Àfrica, Orient Mitjà i la UE participaran en els intercanvis i ho faran de manera especialment activa universitats de França, Itàlia, Espanya, Alemanya, Egipte i Jordània. A més, des del 2004, gairebé 800 estudiants i membres del personal procedent del Mediterrani meridional s’han beneficiat del finançament de programes conjunts de màster i doctorat.

Tal com ha dit la comissària Vassiliou: “Erasmus Mundus ha estat un gran èxit des de la seva posada en marxa, l’any 2004, i em complau anunciar que, en el marc del nou programa, podrem promoure fins i tot més intercanvis. Invertir en joventut representa la major inversió per a tots, tant a Europa com en el Mediterrani meridional. Volem ajudar els joves que són la clau del canvi social i polític i la futura prosperitat del territori’.
La jornada d’informació de la universitat de Nicòsia ha donat a la Comissió l’oportunitat de debatre els seus plans futurs amb representants de la comunitat acadèmica de la regió del mediterrani meridional: “volem demostrar el nostre compromís per una cooperació duradora amb els nostres veïns en l’àmbit de l’ensenyament superior”, ha afegit la comissària. L’acte ha aplegat a més de 150 funcionaris governamentals, membres del personal docent de l’ensenyament superior i altres parts interessades d’Argèlia, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Marroc, Palestina, Tunísia i els estats membres de la UE.

Context
El programa Erasmus Mundus té com a objectiu millorar la qualitat de l’ensenyament superior a través de beques i cooperació acadèmica entre Europa i la resta del món. El programa ofereix suport financer per a les institucions i beques per als individus. Poden optar a finançament:
  • Els programes europeus conjunts de màster i doctorat, incloses les beques
  • Les associacions de cooperació amb institucions d'ensenyament superior no europeu i les beques per a estudiants i personal acadèmic
  • Els projectes per promoure l'educació superior europea a tot el món.
El programa Tempus fomenta la cooperació institucional per reformar i modernitzar els sistemes d'ensenyament superior en els països veïns, inclosos els del Mediterrani meridional. En general, els projectes tenen un pressupost de fins a 1,5 milions d'euros i se centren en àmbits com el desenvolupament de nous plans d'estudis, la modernització i aprenentatge i l'ensenyament superior. Des de 2003, s'han assignat al voltant de 220 milions d'euros en el marc del programa Tempus per donar suport a la modernització de l'ensenyament superior en els països del Mediterrani meridional. Des de 2007, 110 projectes en els que han participat a prop d 200 centres d'ensenyament superior han rebut finançament.

El finançament, tant d'Erasmus Mundus com de Temus va experimentar un fort increment arran de la Primavera Àrab. Al 2011 un import addicional de 20 milions d'euros per a Tempus va permetre crear quatre noves associacions universitàries i gairebé 560 beques addicionals a més de les 525 previstes inicialment per als candidats del Mediterrani meridional. Al 2012, el pressupost d'Erasmus Mundus es va duplicar, això va permetre disposar de més de 35 milions d'euros d'euros per finançar 10 associacions. Gràcies a aquest finançament, gairebé 1.500 estudiants procedents de països fora de la UE rebran beques per estudiar o formar-se a l'estranger.

El nou programa de la UE en l'àmbit de l'educació, la formació, la joventut i l'esport continuarà promovent la cooperació entre la UE i els països del Mediterrani meridional, així com un suport continuat per a estudiants de graus conjunts dels països del Mediterrani meridional, que podran seguir beneficiant-se de beques per participar en uns programes conjunts de màster. Les beques de doctorat es finançaran en el mercat del futur programa Marie Sklodwaska Curie.

Més informació:
Estudi sobre els principals assoliments del programa Tempus en els països del Mediterrani meridional.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios