La UE finançarà amb 680 milions d’euros a 302 recercadors d’alt nivell

By Esguard de Dona - dimecres, de gener 30, 201315 recercadors són espanyols i, d'aquests, el 60% treballen a Catalunya

El Consell Europeu de Recerca concedirà 680 milions d’euros a 302 destacats recercadors de 24 estats europeus, com a resultat de l'última convocatòria de les prestigioses subvencions Advanced Grants. El finançament, d’un màxim de 2,5 milions d’euros per projecte, permetrà aquests científics de desenvolupar, amb els seus equips, idees que, en la seva majoria, són pioneres en les fronteres del coneixement. Els projectes seleccionats abracen una gran varietat de temes. A França, un científic i el seu equip desenvoluparan nous models per explicar alguns fenòmens físics, com ara la superconductivitat. Un equip a Letònia farà servir la informàtica, la física i les matemàtiques per avaluar els avantatges i els límits dels dispositius quàntics. Una altra subvenció es destina a un recercador d’Itàlia que estudiarà la manera com els agents econòmics conceben i modifiquen les seves idees sobre el seu entorn i els altres agents, afegint els aspectes emocionals i psicològics als models actuals. Quinze dels recercadors estan treballant a l'Estat espanyol i nou d'ells, el 60%, ho fan en centres catalans com la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Barcelona, el Centre Internacional de Mètodes numèrics en Enginyeria o el Barcelona Supercomputing Center, entre d'altres.

La comissària de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat que “el CER segueix descobrint els millors recercadors. El finançament està contribuint a l’augment dels avanços i descobriments científics a més de les publicacions en revistes científiques de prestigi. El foment de la recerca en les fronteres del coneixement al més alt nivell és vital per a la competitivitat d’Europa, i per això hem proposat incrementar el pressupost del CER dins el programa Horitzó 2020”.

A aquesta convocatòria d’Advanced Grants, s'hi van presentar unes 2.300 sol·licituds, que representen un augment moderat (4,5%) respecte a l’any anterior. El pressupost de la convocatòria, 680 milions d’euros, també s’ha incrementat lleugerament. El nombre de recercadors seleccionats ha passat de 294 a 302, i el percentatge de sol·licituds admeses s’ha mantingut en el 13%. Les Advanced Grants es concedeixen a reconeguts recercadors d’alt nivell, de qualsevol nacionalitat o edat, científicament independents i amb un historial recent de recerca i un perfil que els identifiquin com a eminències en els seus àmbits.

Enllaç amb la relació sencera de projectes

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios