Dones violades: víctimes físiques i víctimes socials.

By Esguard de Dona - divendres, de gener 04, 2013

Autor: Don

La violació i mort d’una jove india a aixecat nombroses protestes, d’entre els cartells que s’ha pogut llegir portats per dones, hi havia un que m’ha semblat particularment significatiu “you can get raped, but not prostest against rape”,   que si fa o no fa vol dir que pots ser violada però no pots protestar contra la violació.

Alguns han pensat que la solució és la mort dels violadors, altres cartells demanen la castració química, però en realitat el que cal es canviar l’esquema mental que permet pensar que una dona no té el mateix valor que un home, socialment i humanament, per a evitar la tolerància cap al tractament denigrant i violent contra la dona.

Aquest enllaç sobre un acte realitzat fa uns mesos a Banyeres del Penedès, on es va reproduir el vídeo “l'Exercit dels Saris Roses”, on es pot sentir de les veus de les pròpies protagonistes, com de difícil és ser dona quan en la societat  -  qualsevol societat de qualsevol cultura - es creu que les dones són inferiors, o més ximples, o menys capaces, pel simple fet de ser dones; i el més trist és que de persones (homes i dones) que pensen així es troben proves arreu.


Quant a la jove índia, va ser violada per sis homes el passat 16 de desembre a un suburbi de Nova Delhi i va morir a Singapore on havia sigut traslladada per intentar salvar la seva vida i allunyar-la del risc de patir un intent d’assassinat.  La noia era una estudiant de medecina, tenia 23 anys.  Per no descobrir la seva identitat se li va donar el nom de “Damini” que és un nom agafat d’una pel•lícula on una dona lluita per obtenir justícia cap a una jove violada.
Com ella moltes dones pateixen violacions, un fet que els marca la vida psíquicament i emocionalment, però també socialment si es sabut.

Casos en que la  víctima es culpabilitzada, l’octubre passat es va publicar el cas d’una dona a Tunísia que havia estat violada per diversos policies, la qual va acabar sent acusada de comportament immoral, la dona tenia 27 anys, viatjava en el seu cotxe en companyia del seu nuvi; segons el seu relat una patrulla de policia es va apropar i va exigir diners al noi, de mentre un agent agafava 300 dinars, altres dos violaven la dona. Ella va interposar denúncia per agressió sexual, però la justícia de Tunísia va començar a investigar a la dona i la van acusar de comportament immoral perquè segons han interpretat – tot i que la advocada de la dona afirma que els policies no ho van declarar així – que quan van passar els fets la dona estava mantenint relacions sexuals amb la seva parella dins el cotxe.  L’advocada interpretava que el que es volia en realitat era espantar a d’altres dones víctimes de violació perquè no fessin denuncies.  L’advocada, qui presideix l’Associació de Lluita contra la Tortura, va afirmar que les violacions estaven augmentat a Tunísia; un país on existeix una de les legislacions més progressistes en favor de dona dins el món àrab, on per exemple la poligàmia està prohibida, tot i que –segons declarava l’advocada Tadhia Nasraoui, el canvi de govern amb les darreres eleccions tendeix a esdevenir cada cop més conservador com provava el fet que es volgués donar una nova Constitució on la dona passava a ser “complementaria” en lloc d’igual com ara recullen les normes.

Tornant a la Índia, una dona víctima de violació no té cap futur, si es sap; aïllades per la societat, considerades persones no respectables, i amb una visió segons la qual si el violador s’ofereix a casar-se amb la víctima el fet es minimitza.

El passat novembre una jove de 17 anys va ser violada al Punjab, a finals de desembre es va suïcidar prenent verí, a la nota de suïcidi va deixar escrit que ho feia per haver estat violada. Es van detenir tres persones, entre elles una dona. Es va obrir una investigació sobre l’actuació dels policies que havien intervingut perquè la família ha denunciat que havien pressionat la noia perquè retirés la denuncia.


Però com bé s’ha dit en relació aquests casos succeïts a la Índia, en realitat la violació es dona a qualsevol lloc del món.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios