Segons informa ADEG: Es modera la destrucció d’ocupació al Garraf i al Penedès

By Esguard de Dona - dijous, de desembre 06, 2012Autor: Vilarubia.

Tot i la intensificació palesa a Catalunya, a les tres comarques penedesenques s’observa una moderació de la destrucció d’ocupació, encara que la contracció de l’activitat és manté per damunt de la mitjana catalana.

L’Informe ADEG de Conjuntura Econòmica corresponent al 3r trimestre de 2012 per a les comarques del Penedès i el Garraf posa l’accent en un canvi de tendència en la moderació de la destrucció de llocs de treball a Catalunya. Després de tres trimestres reduint les taxes de variació interanuals, el tercer trimestre de 2012 es nota un repunt pel que fa a la destrucció d’ocupació. Així, es passa d’un -2,5%, el segon trimestre, al -2,8%, el tercer (3 dècimes més). A Catalunya es destrueixen 82.000 llocs de treball respecte ara fa un any.

Segons l’estudi trimestral de la consultora Actíva Prospect, el Garraf és, de les tres comarques penedesenques, la que registra una contracció més important (del -5,3%). A l’Alt Penedès i el Baix Penedès les taxes són més moderades (del -3,8 i -3,4% respectivament). Així, una vegada més, el Baix Penedès registra el nivell més baix de reducció d’efectius laborals de les tres comarques, afectant aquesta etapa recessiva de forma més intensa a l’Alt Penedès i el Garraf. De fet, el Garraf registra en termes interanuals una de les pitjors evolucions del context comarcal català (la 36a.), mentre el Baix Penedès i l’Alt Penedès es troben en una posició intermèdia.

En paral·lel a la intensificació de la destrucció de llocs de treball, s’observa també una intensificació en la reducció dels centres de cotització (del -2,0% al -2,4%, uns 6 mil centres menys respecte ara fa un any). Els ritmes de destrucció de centres de treball és altre cop superior a l’observada al conjunt del Principat, sobretot al Garraf (-4,2%). També s’intensifica la destrucció de treball autònom, tot i que és el que resisteix millor aquesta fase de la crisi. Així, la pèrdua de llocs en el conjunt del Principat és del -1,8% interanual, ritme similar al que registren les comarques penedesenques.

Pel que fa a la contractació, cau un 6,4% interanual a Catalunya, superior al 3,1% del trimestre anterior; al Gran Penedès, cau amb major intensitat a l’Alt Penedès i el Baix Penedès (9,7% i 9,2% respectivament), en canvi, al Garraf la caiguda és menys intensa (5,9%). ·En relació amb la temporalitat contractual a Catalunya és manté a nivells de màxims històrics (assoleix el 90,0%). A les comarques del Garraf-Penedès la temporalitat contractual supera la mitjana catalana, amb xifres superiors al 93,0%.

L’Informe ADEG de Conjuntura Econòmica té un històric acumulat de 8 anys, amb més d’una trentena d’edicions trimestrals publicades. Avui troba el suport necessari en el patrocini de La Caixa i l’Agència de Desenvolupament NODE Garraf.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios