Violència contra les Dones

By Esguard de Dona - dimecres, de novembre 28, 2012

El dia internacional contra la violència
contra la dona i les noies
es coneix internacionalment com
"orange day"El passat diumenge va ser el Dia Internacional Contra la Violència contra la Dona.

L’any 2008  Ban Ki-moon va posar en marxa, dins les Nacions Unides, una campanya de llarga durada sota el nom de UNITE, destinada a prevenir i eliminar la violència contra la dona i les noies, a tot arreu.

La crida estava destinada a govern, a la societat civil, a les organitzacions de dones, a la gent jove, al sector privat, als mitjans de comunicació, en una paraula a tothom, per tal que unit es pogués deturar una realitat que va ser considerada “una pandèmia” per la seva extensió a tots el països del món, en major o menor mesura.

El projecte proposava, encara proposa, cinc fites  assolir:

  • Adoptar i reforçar les lleis nacionals dirigides a castigar les diverses formes de violència contra les dones i les noies.
  • Adoptar i implementar plans nacionals multisectorials.
  • Desenvolupar les bases de dades sobre la prevalença de la violència contra les dones i les noies.
  • Incrementar les ajudes públiques i la mobilització social.
  • Abordar el tema de la violència sexual en els conflictes.


Un del elements que s’ha posat en marxa, amb motiu d’aquest passat diumenge, és una web i la seva interrelació amb les xarxes socials (el 21 de novembre es van poder començar a deixar els comentaris a Facebook).

I el proper dia 28 de novembre tindrà lloc una conferència a la Seu de Nacions Unides a Nova York, que durà per títol “ A Promise is a Promise” una promesa és una promesa. Intervindran, a més de Ban Ki-moon (Secretary-General de Nacions Unides); Marjon V. Kamnara, (Representant permanent per Liberia i Presidenta de la Comissió sobre la Condició de la Dona); Michelle Bachelet, (Vicesecretaria General i Directora Executiva de UN Dones); Dhruw Arora, Membre de la Xarxa Juvenil d’UNITE i premi “UN Summit Youth 2012) i Marai Larasi, (Directora executiva  Inkaan de Londres – Regne Unit), actuarà com a moderadora la periodista Juju Chan (Cadena de TV ABC)


Darreres dades ( Novembre 2011) 

Per desgràcia hi ha dades, definicions i crides d’alerta que no canvien malgrat que passa el temps.
Avui, com ho era en el 2009 continua sent una realitat  que la violència contra les dones es mostra tant en el terreny físic com en el psicològic,  com en el econòmic  i  també en el
sexual.

Continua sent una trist realitat que aquesta experiència repercuteix en la salut, en les seves capacitats per desenvolupar-se socialment.

L’arrelament de la violència contra les dones i noies es troba fortament integrada en comunitats i famílies, i  per contra del que molts puguin pensar, no hi ha cultura ni país on no es produeixi.  Les arrels de la violència contra les dones i la discriminació que aquest pateix s’estenen en la història passada i són una amenaça pel futur.

Violència contra la dona causada per la seva parella.

És una de les més habituals, i presenta dades esfereïdores.

Segons publica la mateixa UN, a Australia, Canada o Israel entre el 40 i el 70% de les dones que moren assassinades, ho són per la seva parella o ex parella, segons dades que ofereix l’Organització Mundial de la Salud, i són dades que es mantenen en el temps, ja que en 2009 ja es disposava de referents similars.
A Estats Units, un terç de les dones assassinades, són víctimes de les seves parelles o ex parelles.
A Sud Àfrica és calcula que una dona és assassinada cada 6 minuts també víctimes de les seves parelles sentimentals.
A la Indica es calcula que van ser assassinades 22 dones l’any 2007 per causes relacionades amb les seves dots.
A Guatemala es calcula que cada dia moren assassinades dues dones.


Violència sexual.
És una de les dades difícil d’establir, però segons la Organització Mundial de la Salud, les noies a partir dels quinze anys, que sofreixen violació per persona que no és la seva parella, va d’un 1 per cent a Etiòpia o Bangladesh, fins el 10 o 12 a  Perú, Samoa o Tanzània.
Però a Suïssa, el 22,3 % de les dones sofreixen, al llarg de la seva vida,  alguna mena d’experiència de violència sexual causada per home que no és la seva parella. I a Canadà, les estudiants adolescents d’entre 15 i 19 anys, en una proporció del 54 % pateixen “coaccions sexuals” en les seves cites.
L’assetjament sexual es produeix també a la Unió Europea, d’entre el 40 i el 50 % de les dones tenen al llarg de la seva vida alguna experiència al respecte dins el seu entorn laboral.
A Estats Units l’índex d’assetjament sexual a les escoles públiques en relació a les noies d’entre 12 i 16 anys és del 83 %

Cal afegir dins aquest grup els matrimonis forçats, les pràctiques de matrimonis a edats molt joves – es calcula que uns 60 milions de noies es casen amb menys de 18 anys, concentrant-se aquests casos sobretot a Àsia (31,1 milions)  i a l’àrea sub-sahariana d’Àfrica (14.1 milions).

Les joves forçades al matrimoni i a les relacions sexuals que comporten poden patir riscos de salut , incloent l’exposició al VIH / SIDA, a més de patir un allunyament de la seva escolarització i formació educativa. Les dones no solen tenir capacitat per poder rebutjar relacions no segures, afegit al fet que les relacions no desitjades comporten major risc de ferides i un risc major de contagi del VIH / SIDA.  I en aquest sentit les joves d’entre 15 i 24 anys tenen encara més risc, ja que les dades indiquen que més del 50% dels actuals casos de contagi es produeixen en aquest segment de edat.

En l’àrea del l’Àfrica sub-sahariana viuen el 80 % de les dones que tenen VIH, mentre que el 20 % restant es reparteix entre tota la resta de països del món.

L’informe indica també que un dels efectes dels abusos sexuals són les fístules ginecològiques, causades pel deteriorament server dels teixits vaginals; una de les conseqüències és causar pèrdues d’orina i per tant restar rebutjada socialment.

Quant a les ablacions o mutilacions genitals, es calcula que enter 130 i 140 milions de dones viuen  han estat sotmeses a aquesta pràctica, en especial a l’Àfrica i els països del Pròxim Orient.


Existeixen també dades terribles envers a la violència contra dones embarassades, amb els consegüents riscos per la seva salut i el fetus.Mortes per diners o per honor
Una pràctica brutal és la de matar dones perquè la seva família no pot o no vol aportar la dot que la família del marit demana, aquest fet predomina en l’àrea del Sud d’Àsia.
En molts països les dones que són violades pateixen a sobre la consideració d’haver enganyat al marit i són acusades d’adulteri i matades per haver afrontat l’honor de la família.

Menysteniment per ser dona: Conseqüència la mort. 
En zones dels Sud i de l’Est d’Àsia, del Nord d’Àfrica i de l’Orient Mitjà, és produeixen infanticidis de nenes o es fa selecció sexual prenatal i es rebutja sistemàticament les nenes.


Aquestes dades corresponen a situacions en la vida quotidiana i familiar, les corresponents a Violència en Conflictes i al Tràfic de Dones i Noies mereixen ser tractats de manera diferenciada.

En resum, el Dia Internacional Contra la Violència contra la Dona, mereix ser pres seriosament i reclama la col•laboració de tots per fer-ne front.

Dolores García Martínez


  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios