Premi Internacional UNESCOCAT per al PEN Català.

By Esguard de Dona - dijous, de desembre 08, 2011


Premi lliurat al 2010 a la
Fundació del FC Barcelona


Aquest premi que atorga UNESCO Catalunya, està destinat a reconèixer la contribució als valor i eixos de treball que en matèria d’Educació, Ciència, Cultura i Comunicació (UNESCO)  té l’Organització de les Nacions Unides, i que UNESCOCAT lliga a l’àmbit cultural català premiant persones o entitats d’arrels catalanes.
En aquesta tercera edició l’entitat premiada és el PEN Català. Associació d’escriptor fundada l’any 1922, que amb els seu treball és una plataforma per projectar arreu la literatura i els escriptors i escriptores de Catalunya.
El PEN Català forma part del PEN Internacional que és l’única organització mundial d’escriptors. Una organització que té com a objectiu destacar el paper fonamental de la literatura en el desenvolupament de la cultura, i la seva defensa davant les amenaces que per a la seva supervivència planteja l’actual vida moderna.
Un element fonamental de les activitats del PEN  és la cooperació cultural internacional. Això comporta la defensa de la llibertat d’expressió treballant molt especialment en la denuncia de les opressió que pateixen els escriptores i escriptores que són perseguits per les seves opinions, i que inclouen que arribin a patir presó i que fins i tot ser assassinats.  El PEN Internacional té reconegut l’estatus consultiu tant a la UNESCO com al total d’organitzacions de les Nacions Unides.
Logo del PEN Català

El PEN Català és per això una entitat que vol ser un espai de diàleg entre llengües i cultures; i es destacar per la seva defensa dels drets lingüístics i la pau.
Una de les funcions que desenvolupa el PEN Català és la del Comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional, tasca que coordina Josep Maria Terricabres pel que fa a l’àmbit de drets lingüístics.
El Jurat que ha atorgat el premi d’aquest any ha estat compost per representants de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, el Consell Escolar de Catalunya, el Consell Nacional de Cultura i de les Arts, l’Institut d’Estudis Catalans, la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya, l’Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, el Col•legi de Periodistes de Catalunya i Televisió de Catalunya.
En les edicions precedents els premiats van ser Jordi Savall  i Montserrat Figueras  l’any 2009 i la Fundació del FC. Barcelona l’any 2010.
El lliurament tindrà lloc el proper dia 12 a l’Aula del Centre UNESCO de Catalunya.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios