Jornades Arqueològiques IEP 2011 – Sessió 4 (B) Àmbit Medieval i Modern.

By Esguard de Dona - dijous, d’octubre 27, 2011


Pany de paret al Priorat de Santa Oliva
Foto Dolors García. Comunicacions:
Intervenció Arqueològica al Voltant de l’Església de Sant Valentí de les Cabanyes
De Óscar Varas Ranz i Judic Vico Cortès

Amb documentació que data des del segle XI. En els seus fonaments es troba una vil•la romana, de finals del segle I aC i que va perdurar fins el segle V dC, hi ha mosaics aprofitats al paviment de l’església.  Es van fer intervencions al exterior els anys 2009 i 2010, preventives, per tal d’ampliar el cementiri municipal que es troba associat a l’església.  Es va trobar una necròpolis medieval i moderna a la zona de llevant de l’absis.  Prop la rectoria es van trobar estructures i nivells relacionables a la vil•la romana.  Al segon estudi es va poder constatar una  gran densitat de tombes de fosa simple i constants superposicions.

Una Tomba Rellevant en el Conjunt de la Necròpoli de Sant Valentí de les Cabanyes
De Judit Vico Cortès.

L’església de Sant Valentí va ser un dels primers establiments de l’orde de Sant Joan de Jerusalem. Entre les tombes documentades als darrers treballs es va troba una en pedra, de planta rectangular i cara interior ben treballada, amb un individu en posició primària i de característiques òssies rellevants, podria tractar-se d’algú vinculat a l’orde de Sant Joan de Jerusalem.

Intervenció Arqueològica a la rectoria de l’Església de Santa Oliva: de Vil•la Romana a Seu del Priorat de Santa Maria.
De Immaculada Teixell Navarro.
Activitats dutes a terme a partir de l’any 2000. S’ha pogut establir una continuïtat d’ocupació de l’espai; amb un assentament d’època romana interpretat com a vil•la, on es va construir més tard l’església de Santa Maria, un espai de culte que es coneix des del 1120. El Priorat s’articula al seu voltant, amb forta embranzida fins el segle XIV i una posterior configuració al segle XVI, temps en que es construeix la nova església.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios