10 de Setembre Dia Mundial de la Prevenció dels Suïcidi: - Entitats que treballen per a la prevenció del suïcidi.

By Esguard de Dona - dissabte, de setembre 10, 2011


Escoltar i  no jutjar pot ser
el primer pas per
ajudar a trencar les cadenes
de la sensació de rebuig i soledat
de qui viu en risc
de suïcidi.

Aquestes són algunes entitats que treballen per prevenir-ho.


Estats Units és on es troba una major informació i un major nombre d’entitats d’origen privat o públic que cerquen prevenir aquest risc que va lligat a la depressió i al sentiment de rebuig o culpa.

Tot i que The Trevor Project és una organització nord-americana que treballa per la prevenció dels casos de suïcidi entre els joves  en raó de la seva condició sexual de homosexuals, lesbianes, transsexuals o bixesuals, el cert és que els consells que transmeten són també aplicables en gran mesura per ajudar a qualsevol persona que es trobi en crisi i necessiti suport i comprensió per allunyar-se dels pensaments negatius que li pugin conduir al suïcidi.

Què és The Trevort Project?
Aquesta entitat va ser fundada per l’escriptor James Lecesne la directora i productora Peggy Rajski i el productor Randy Stones. El projecte va néixer arrel del premi Oscar obtingut l’any 1994 per el curt metratge titulat Trevor, on explicaven la vida d’un noi de 13 anys que rebutjat pels seus  amics degut a la seva opció sexual acaba per intentar suïcidar-se. El desig d’oferir una via de suport per a la prevenció de suïcidis en casos similars va fer néixer l’entitat.

Els telèfons per atendre situacions de
crisi, són una de les eines més
esteses per ajudar a qui
li cal una veu amiga
que li sàpiga escoltar.

Tot i que The Trevor Project és  una entitat que treballa només a nivell dels Estats Units oferint 24 hores al dia els 7 dies de la setmana amb  un servei telefònic que és atès per voluntaris i que atenen a qui en plena crisi truquen per trobar algú que escolti i entengui la seva situació, a través de les xarxes socials no deixa de ser una finestra oberta al món que contribueix a expandir els seus consells i la seva visió més enllà de les fronteres de la seva acció nacional.

La Campanya 2011 per a la Setmana de Prevenció del Suïcidi als Estats Units i pel Dia Mundial de la Prevenció dels Suïcidi.

Per a la campanya que aquesta setmana es du a terme als Estats Units en relació a la prevenció dels suïcidi, The Trevor Project ha preparat un vídeo on ofereix algunes dades de relleu per entendre quin és el nivell de risc recollit a les estadístiques; així informa que el suïcidi entre els joves de 15 a 24 anys es la tercera causa de mortalitat; i que dins el grup de persones amb una opció sexual lesbiana, homosexual, transsexual o bisexual el risc es multiplica per quatre.

Ofereix també una primera aproximació a la persona que pateix la situació de rebuig, bé sigui de l’entorn, bé sigui propi per sentir-se diferent; amb un contingut que li permeti entendre que no està sol.

Quant a les persones que es troben en l’entorn d’una persona amb risc de suïcidi ofereix unes pautes per poder arribar a establir una relació de suport i comprensió;  uns consells que poden ser aplicables a qualsevol persona en risc i no necessàriament als que ho estan només per la seva orientació sexual) i no saben molt bé com reaccionar o col ajudar-los, també els hi; així se’ls indica que:
Ajudar a oferir una via d'esperança
pot ser només qüestió de saber escoltar,
de no ignorar els simptomes,
d'oferir corpensió en lloc de recriminar,
de respectar les opinions i els sentiments
dels altres.

“Com amics, família i éssers estimats tot el que pots fer és escoltar, donar suport i ajudar a la persona a obtenir l’ajuda que necessita”
“Connectar la persona amb els recursos (per prevenir el risc de suïcidi) i amb el suport d’un adult de confiança”.
“Mai estàs sol quan ajudes a algú que es troba en crisi”
“Accepta i escolta els sentiments de les persones i pren-los seriosament”.
“No jutgis, valida els seus sentiments, creu allò que t’expliquen, mostra una preocupació genuïna, és el bon camí  per parlar sobre suïcidi”
“Ajudar els altres a sentir-se bé compartint les seves experiències”
“Respon si una persona te plans per suïcidar-se i parla-li”
“No ho ignoris”
“Parla amb ell”
“Pren-ho seriosament”
“Digues-li alguna cosa, el que el teu amic necessita és posar la seva seguretat en primer lloc”.
Ofereix també informació específica del treball que fan des de l’entitat i demanen que es doni suport i poder a la persona que es decideix a trucar a les línies d’ajut de The Trevor Project, unes línies que funciones permanentment tots els dies de l’any i a totes les hores del dia, i on les converses són totalment confidencials.
Dins aquesta mateixa campanya de prevenció han escollit la frase “Parla amb mi” (Talk to me) per potencia que els joves que pugin pensar en el suïcidi o les persones que tenen un familiar, amic o ésser estimat que pugui està pensant en el suïcidi, truquin a The Trevor Project per parlar, per establir un primer  contacte que pugui ajudar a prevenir i evitar aquesta situació.

Altres recursos i activitats de conscienciació
Escoltar, no donar l'esquena,
comprendre i no jutjar,
grans ajuts a qui es troba en crisi
i risc de suïcidi.
The Trevor Project ofereix com a recursos de suport  a més de l’esmentada línia telefònica, informació i guies per pares i educadors; indicadors que són signes d’un possible risc de suïcidi i un ventall de actes destinats a la conscienciació sobre com afrontar la situació perquè no esdevingui un rebuig, així com nombrosos vídeos de suport alguns realitzats per conegudes personalitats artístiques, de qualsevol orientació sexual, cosa que inclou als heterosexuals que comprenen que cal el seu suport per ajudar a prevenir el sentiment de rebuig, de soledat, d’assajament o de culpa, de qui si sent diferent, per la seva opció sexual.

Altres entitats que treballen per la prevenció del suïcidi. 
També als Estats Units existeix la Suicide Awareness Voices of Education (entitat que compte amb el reconeixement “Champions of Change” de la Casa Blanca),  amb un servei de línia telefònica per prevenció del suïcidi, on hi ha informació i guies per la prevenció i la detecció de la depressió, incloent claus verbals o de comportament que poden ajudar a detectar aquest risc en infants i joves. Existeix també la “National  Suicide Prevention Lifeline”,  fundada  des de l’Administració Pública pel Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units.

Altres països i entitats
Anglaterra compte amb una publicació del Departament de Salut en relació a l’estratègia de prevenció. França compte amb línies telefòniques per atendre les persones amb risc i també guies i informació de suport per la detecció del risc, en tots els nivells, com ara els esdevinguts per un divorci, per malalties mentals, pel bullying, etc., també hi ha connexió per establir contacte per internet des de la seva fulla web

A Espanya existeix el Teléfono de la Esperanza, ONG que treballa per a la cooperació i l'ajut social.  A Catalunya hi ha unes web de la Seccio Dreta de l'Eixample, amb una publicació denominada Pla de Prevenció Suïdici, on intervenen l'Hopital de la Santa Creu i Sant Pau, Centre Psicoteràpìa Barcelona i el Departament de Salut de la Generalitat.


International Association for Suicide Prevention (IASP)


Aquesta entitat d'abast internacional convida avui  dia mundial de la prevencio del suïcidi a encendre una espelma a les 8 de la nit, prop una finestra, per dona suport a la prevenció al suïcidi, per donar suport als que ho van intentar i han surtit endavant i en record dels que ens van deixar.
Aquests enllaços ofereixen més informació al respecte que poden ser d’utilitat per conèixer més a fons les situacions de risc i també per poder detectar amb més facilitat si dins l’entorn de cadascú hi ha alguna persona, de qualsevol edat o condició, que pugi necessitar el nostre suport i el suport persones amb experiència per ajudar a que en lloc que entrin en una dinàmica que els pugui portar a escollir una opció sense esperança puguin trobar un entorn que els ajuda a sentir-se millor amb si mateixos i els obre una nova esperança a la vida.Suicide Awareness Voices of Education

National Suicide Prevention Linelife

The Trevor Project

Guia del Departament de Salut d'Anglaterra

Suicide.org (França)

Telefono de la Esperanza

Catalunya: Prevenció Suïcidi Dreta Eixample

Publicacio: Pla Prevenció Suïcidi (Dreta Eixample)


  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios