30 anys de VIH/SIDA

By Esguard de Dona - dijous, de maig 05, 2011

El passat 31 de març  Ban Ki-moon, amb motiu de complir-se 30 anys de l’aparició d’aquesta malaltia va exposar, algunes de les realitats actuals, com ara que més de 7000 persones s’infecten cada nou dia entre les quals cal comptar amb uns 1000 infants; i que per cada persona que comença el tractament altres dos es contagien.


Sovint oblidem que un gran nombre dels malalts són precisament nens i nenes; i que molts d’ells es troben en països en situacions molt precàries, i que entre ells hi ha també orfes. Sovint oblidem que existeixen moltes morts per tuberculosi associada al SIDA i que part de la transmissió als infants arriba per la via de la seva mare.

Es considera que avui existeixen un total d’uns 60.000.000 de persones afectades, tot i que molts països han aconseguit estabilitzar el creixement de la malaltia o fins i tot han aconseguit reduir el índex de noves infeccions.

Les Nacions Unides compten des de 1996 amb ONUSIDA per unificar els esforços, i compta amb un programa unificat amb el patrocini de les pròpia ONU, ACNUR, UNICEF, PMA, PNUD, UNFPA, UNODC, OIT, UNESCO, OMS i el Banc Mundial.

Pel que fa a Catalunya s’han detectat – des de l’any 1981 – una mica més de 16.000 persones afectades de sida. Les dades que ofereix el Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, que s’han donat a conèixer en raó del 25 aniversari del primer tractament amb retrovirals dut a terme al nostre país, parla d’una malaltia que ha esdevingut crònica per a molts malalts i també de l’increment d’esperança de vida. Pel que fa al VIH des del 2001, en funció dels sistema voluntari de nous diagnòstics s’han detectat 6.700 contagis però un 60 % correspon a persones sense sida (tenen anticossos però no pateixen la sida).

La investigació continua cercant noves vies, com informa aquest vídeo de l’Agència Catalana de Notícies.

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarios